Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Hur kan Jonas Sjöstedt riskera att det blir en M-KD-SD-regering?

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är på krigsstigen. Han är väldigt nöjd med att hans hot om misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) stoppade (eller rättare sagt sköt upp) omgörningen av Arbetsförmedlingen.

Nu kommer han med nya hot. Han lovar att komma med nya misstroendeförklaringar, denna gång mot statsminister Stefan Löfven (S), om S-MP-regeringen lägger fram de förslag om förändringar i hyressättningen och arbetsrätten som finns med i Januariavtalet. Och han räknar med att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kommer att stödja dessa förslag, på samma sätt som de stödde V-förslaget om misstroende mot Eva Nordmark.

Vänsterpartiet valde att lägga ner sina röster när Stefan Löfven valdes till statsminister 18 januari i fjol, trots att Jonas Sjöstedt tydligt visade att han ogillade Januariavtalet. Men till sist var det ändå bättre för Vänsterpartiet med en S-MP-regering med stöd av Centerpartiet och Liberalerna, än en M-KD-regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet kan alltså se till att Sverige får en regering långt ute på högerkanten.

Det tycker antagligen Jonas Sjöstedt fortfarande. Trots det säger han sig vara beredd att fälla Stefan Löfven som statsminister, vilket antagligen skulle leda till nyval.

I ett sådant val skulle, om de nuvarande opinionssiffrorna blir valresultat, Sverigedemokraterna gå kraftigt framåt. Det kan bädda för en M-KD-SD-regering, eller, om Sverigedemokraterna accepterar det, en M-KD-regering. Vänsterpartiet kan alltså se till att Sverige får en regering långt ute på högerkanten.

Moderaterna och Kristdemokraterna stöder förslagen om förändrad hyressättning och arbetsrätt. En M-KD- eller en M-KD-SD-regering skulle därför lägga fram sådana förslag. Dessutom skulle sådana regeringar lägga fram många andra förslag som Vänsterpartiet är emot och ge Sverigedemokraterna ett stort inflytande. Men uppenbarligen är Jonas Sjöstedt beredd att ta risken, bara för att visa Socialdemokraterna att hans parti inte är ett menlöst stödparti.

Eftersom Moderaterna och Kristdemokraterna gillar friare hyressättning och uppluckrad arbetsrätt är det egentligen konstigt att de kan tänka sig att fälla en regering just för att den genomför detta. För M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor är det dock absolut viktigast att avsätta Stefan Löfven, oavsett vilken politik han genomför. Det märks om inte annat i den bittra M- och KD-kritiken mot Januariavtalet och mot Centerpartiet och Liberalerna.

Ju närmare ordinarie valdag vi kommer, desto mer meningslöst blir att avsätta den sittande regeringen och tvinga fram ett nyval.

Det kan därför bli hård konfrontation och nyval i år. Men mycket talar för att det inte blir så, framför allt genom att S-MP-regeringen ser till att förslagen om förändrad hyressättning och uppluckrad arbetsrätt inte läggs fram förrän nästa år. Och ju närmare ordinarie valdag vi kommer, desto mer meningslöst blir att avsätta den sittande regeringen och tvinga fram ett nyval.

Å andra sidan kanske Stefan Löfven inte har något emot ett nyval. Då kan han passa på att gå i pension och låta någon annan försöka vända partiets opinionsras och hitta en politik som kan få stöd av en majoritet i riksdagen.