Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Hur agerar M nästa gång SD tar initiativet?

S-MP-regeringen har misslyckats när det gäller kampen mot den organiserade brottsligheten. Trots skärpta straff på flera områden har gängbrottsligheten bara fortsatt att öka, med mer och fler spektakulära och tragiska skjutningar. Helgens skjutningar på Möllevångstorget i Malmö, där en pojke i 15-årsåldern avled och en annan fick svåra skador, är det senaste exemplet.

Kritiken mot justitieminister Morgan Johansson (S) har varit hård från oppositionspartierna. Och nu trappar Sverigedemokraterna upp kritiken. Partiledaren Jimmie Åkesson begärde på onsdagen en misstroendeomröstning mot Morgan Johansson. Han anses ha ansvaret för att skjutningarna och gängbrottsligheten bara ökar.

Moderaterna har beslutat sig för att stödja denna misstroendeförklaring. Kristdemokraterna likaså. För att få majoritet måste dock fler partier stödja SD-förslaget. Närmast till hands ligger Liberalerna och Centerpartiet, men båda partierna har beslutat att säga nej. Även om deras samarbete med S-MP-regeringen inte omfattar kriminalpolitiken så vill uppenbarligen inte dessa partier göra en så tydlig markering mot regeringen.

Misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson är ett sätt att försöka visa handlingskraft.

Det är också svårt att se nyttan av att avsätta Morgan Johansson. Även om han har misslyckats med att stävja gängkriminaliteten hade en annan socialdemokratisk justitieminister knappast fört en annorlunda politik. Samma gäller för eventuell ny justitieminister från detta parti. Och Morgan Johansson är i alla fall inläst på ämnet, och har en hel del förslag på gång. Även om de är otillräckliga så kommer hans avsättning att fördröja dessa åtgärder.

Det här vet säkerligen M- och KD-ledningarna och kanske också SD-ledningen. Men misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson är ett sätt att försöka visa handlingskraft.

Samtidigt var det antagligen inte helt lätt för Moderaterna att stödja SD-förslaget om misstroendeförklaring. Moderaterna är ju det största oppositionspartiet, och det är därför Moderaterna som skall ange tonen i oppositionspartiernas kritik. Så har det också fungerat hittills – Moderaterna har agerat och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har fungerat som stödpartier.

Det måste kännas mycket olustigt för Moderaterna

Men nu är det plötsligt Sverigedemokraterna som agerar och Moderaterna och Kristdemokraterna som stöder SD-förslag. Det måste kännas mycket olustigt för Moderaterna – det visar att Sverigedemokraterna nu har tydliga ambitioner att inte bara vilja samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna, utan också att ta över som det ledande oppositionspartiet. Detta är självklart något Moderaterna tänker motarbeta. Samtidigt var det omöjligt för M-ledningen att låta bli att stödja SD-förslaget om misstroendeförklaring mot Morgon Johansson – då hade Moderaterna kunnat anklagas för att vara veka i kampen mot gängbrottsligheten.

Detta lär inte vara sista gången som Sverigedemokraterna tar initiativ för att försöka framstå som det ledande oppositionspartiet. Det blir intressant att se hur Moderaterna och Kristdemokraterna tänker agera nästa gång. Att samarbeta med Sverigedemokraterna är en sak, att i praktiken fungera som stödpartier åt Sverigedemokraterna är en helt annan.