Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Har Jonas Sjöstedt missat att Sverige har brist på arbetskraft?

Annons

Arbetslösheten fortsätter att minska. Enligt måndagens siffror från Arbetsförmedlingen är arbetslösheten nu 7,4 procent, jämfört med 7,8 procent för ett år sedan. Det är i och för sig långt kvar till S-MP-regeringens mål om "Europas lägsta arbetslöshet", men det målet har aldrig varit trovärdigt.

Fortfarande är det dock stor skillnad mellan dem som är födda i Sverige och dem som är födda utomlands. För dem som är födda i Sverige är arbetslösheten bara 4,0 procent, medan den är 21 procent för de utrikes födda.

Arbetslösheten hade kunnat vara ännu lägre, om det funnits utbildad personal att anställa. Många sektorer har stor brist på arbetskraft.

Mycket talar för att denna brist finns kvar när dagens högkonjunktur mattas av. Sveriges kommuner och landsting meddelade till exempel nyligen att den offentliga sektorn behöver nyanställa en halv miljon personer fram till 2026. Genom digitalisering och fler som jobbar heltid kan den siffran minskas med 180 000, men fortfarande är rekryteringsbehovet enormt.

I helgen höll Vänsterpartiet kongress. Ett av de viktigaste besluten på kongressen var att partiet vill ha sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Enligt partiledaren Jonas Sjöstedt skall den kortare arbetsdagen ge bättre hälsa och livskvalitet. Det här är en fråga som Vänsterpartiet kommer att driva i årets valrörelse.

Det finns uppenbarligen ingen som helst verklighetsförankring i detta vänsterpopulistiska parti. Det är stor arbetskraftsbrist. Det behövs fler arbetade timmar för att upprätthålla välfärden och säkra pensionerna. Trots det vill Vänsterpartiet sänka arbetstiden, vilket skulle öka arbetskraftsbristen och minska skatteintäkterna med kaos på många arbetsplatser och stora nedskärningar i välfärden som följd.

Beräkningar visar att en sänkt arbetstid till sex timmar blir ofantligt dyrt, minst flera hundra miljarder kronor. Enorma besparingar måste till i välfärden. Samtidigt stiger kostnaderna för arbetskraften kraftigt, vilket gör att svenska exportföretag tappar dramatiskt i konkurrenskraft. Det här tycks inte vänsterpartisterna vilja förstå.

Även miljöpartisterna vill förkorta arbetstiden. Skillnaden är att de inte tycks vilja gå lika fort fram, och inser att sänkt arbetstid måste innebära lägre lön. Men även här saknas förståelsen för de stora negativa konsekvenserna.

Det är lite fascinerande med den totala brist på verklighetsanknytning som finns i dessa partier. Men också skrämmande. Trots alla besked om att antalet arbetade timmar måste öka för att upprätthålla välfärden, så fortsätter de envist att argumentera för kortare arbetstid. Bland annat hävdar de att arbetstiden historiskt sett blivit kortare och kortare, och att det därför inte finns någon naturlag som säger att dagens arbetstid har den optimala längden.

Nej, det finns det inte. Men det finns inte heller någon naturlag att arbetstiden alltid blir kortare. Arbetstiden kan bara sänkas om det finns ekonomiska förutsättningar för detta. I dag, när andelen svenskar i arbetsför ålder minskar, saknas dessa förutsättningar. Men det struntar Vänsterpartiet i.