Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Går det att komma överens om skatterna?

Annons

Det kommer att bli stora förändringar i skatterna de närmsta åren. I Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna finns mängder av punkter som handlar om förändrade skatter: skatterna på småföretagen skall sänkas, arbetsavgifterna skall sänkas, värnskatten skall avskaffas, skatten på pensionen skall sänkas och rut-avdraget breddas. Och förutom detta skall en grön skatteväxling på 15 miljarder kronor, som innebär höjda miljöskatter och sänkt skatt på arbete, genomföras.

Anmäl text- och faktafel

Delar av detta skall dessutom finnas med i den stora skattereform som skall genomföras enligt Januariavtalet. Denna reform har många och stolta mål. Den skall bidra till att miljömålen uppfylls, utjämna ekonomiska klyftor, sänka marginalskatten, göra att färre betalar statlig inkomstskatt, minska hushållens skulder och öka skatterna på finanssektorn. Det här blir inte lätt, inte minst eftersom vissa av målen delvis motverkar varandra. Hur skall man till exempel både kunna sänka marginalskatten och utjämna ekonomiska klyftor?

Innan förhandlingarna om skattereformen ens har hunnit börja har också L-ledaren Jan Björklund gått ut och lagt ett veto mot vissa skatter. Han säger nej till återinförd fastighetsskatt, återinförd arvs- och gåvoskatt och återinförd förmögenhetsskatt. Det här är skatter som den nya S-föreningen Reformisterna vill återinföra, liksom Vänsterpartiet.

De här skatterna avskaffades för att de var slumpartade, orättvisa och skadliga för svenska företag.

Säkerligen är det därför Jan Björklund gör den här markeringen. Och det är bra att han gör den. De här skatterna avskaffades för att de var slumpartade, orättvisa och skadliga för svenska företag. Det vore helt fel att återinföra dem.

Samtidigt visar Jan Björklunds markering hur komplicerade skatteförhandlingarna kommer att bli. Det blir inte lätt att jämka samman fyra partier med helt olika uppfattning i skattefrågan.

Samtidigt blir det svårare för Moderaterna och Kristdemokraterna att fortsätta sin linje om att Jan Björklund och C-ledaren Annie Lööf har blivit lurade av Stefan Löfven.

Ännu svårare kan det bli om fler partier skall vara med om skattereformen. Statsminister Stefan Löfven (S) har öppnat för att även Moderaterna skall ingå i denna skatteuppgörelse, och då är det naturligt att även Kristdemokraterna finns med.

Det vore också bra om dessa partier kan finnas med i skatteuppgörelsen. Det gör att uppgörelsen blir mer hållbar över tid, och dessutom minskar det inflytandet från Socialdemokraterna. Samtidigt blir det svårare för Moderaterna och Kristdemokraterna att fortsätta sin linje om att Jan Björklund och C-ledaren Annie Lööf har blivit lurade av Stefan Löfven.

De kommer att bli en bra värdemätare på om de fyra partierna bakom Januariavtalet kan komma överens

Å andra sidan blir det ännu svårare att få till stånd en skatteuppgörelse om även Moderaterna och Kristdemokraterna skall vara med. Frågan är också om Moderaterna verkligen vill göra upp med Socialdemokraterna på skatteområdet – det har tidigare funnits ett egenvärde för Moderaterna att inte vara överens med Socialdemokraterna om skatterna.

Men oavsett om Moderaterna blir med eller inte kommer skattediskussionerna att bli mycket hårda. De kommer att bli en bra värdemätare på om de fyra partierna bakom Januariavtalet kan komma överens om hur punkterna i detta avtal skall genomföras, trots de stora ideologiska skillnader som finns mellan partierna.

Annons