Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Färre avhoppare visar att SD har blivit mer stabilt

Bara några få dagar efter fjolårets val hoppade Ingrid Landin, Miljöpartiets toppnamn i Norrtäljes kommunalval, av. Hon kände sig sliten efter ganska många år som gruppledare och fyra år som kommunalråd och ordförande i socialnämnden. Hon hade funderat ett tag på att sluta i kommunfullmäktige, och när Miljöpartiet gjorde ett dåligt val och det dessutom fanns en tänkbar ersättare som gruppledare så valde hon att stiga av.

Anmäl text- och faktafel

Ingrid Landin var tydligen inte ensam i sitt parti att känna att det var dags att lägga av. Sveriges Radios Ekoredaktion har sammanställt Valmyndighetens uppgifter över alla som har lämnat kommunfullmäktige sedan fjolårets val. Det visar sig att andelen avhoppare är mycket större hos Miljöpartiet än hos de andra partierna. Tolv procent av Miljöpartiets kommunfullmäktigeledamöter har bytts ut. Ett år efter valet 2014 hade bara sju procent av miljöpartisterna bytts ut.

En del av de avhoppade MP-politikerna har tagit uppdrag i regering, riksdag eller partitopp. Om de räknas bort är andelen avhoppare nio procent. Det är fortfarande högst bland riksdagspartierna och klart högre än efter förra valet.

Det är lite oväntat att Miljöpartiet har flest avhoppare. De senaste mandatperioderna har Sverigedemokraterna haft klart flest avhoppare. Förra mandatperioden var det 22 procent av alla kommunpolitiker som blev invalda 2014 som inte satt kvar i kommunfullmäktige fyra år senare. Sverigedemokraterna hade klart störst andel avhoppare: hela 31 procent. Och detta var ändå en minskning med nio procentenheter från mandatperioden innan.

Det är inte bra för Sverige att så har skett, men så verkar det vara.

Här i Norrtälje kommun var det 13 av 61 ledamöter som hoppade av under den förra mandatperioden. Dessutom avled en ledamot. Det innebär att 23 procent av ledamöterna byttes ut, vilket är något högre än rikssnittet.

Sverigedemokraterna hade den klart största andelen avhoppare i Norrtälje: hela 50 procent, eller tre av sex invalda. Denna mandatperiod har dock ännu ingen sverigedemokrat hoppat av. Och det verkar vara en rikstrend.

Det är då naturligt att många känner besvikelse och saknar energi att fortsätta

Sverigedemokraterna har uppenbarligen stabiliserat sig organisatoriskt de senaste åren. Det är inte bra för Sverige att så har skett, men så verkar det vara. Partiet har fler medlemmar än tidigare, vilket ger större konkurrens om platserna och att de som nu får politiska uppdrag för partiet är mer motiverade och medvetna om vad uppdraget innebär. Säkerligen har också partiet på riksnivå insett att de många avhoppen gett partiet ett dåligt rykte, och därför beordrat lokalavdelningarna att vara mer noggranna när det gäller vilka som placeras på listorna.

Däremot är det för tidigt att se Miljöpartiets många avhopp som en trend för partiet. Miljöpartiet tappade stort i valet 2018, och det är då naturligt att många känner besvikelse och saknar energi att fortsätta, ungefär som Ingrid Landin gjorde.

Om avhoppen fortsätter resten av mandatperioden visar det dock att partiet har problem. Om avhoppen avstannar, och i slutet av mandatperioden hamnar på samma andel som övriga partier, är det i stället ett tecken på att Miljöpartiets många avhopp var av tillfällig natur.