Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Ett lyckligt slut för bråket om Singö skola?

Är det lagligt för Norrtälje kommun att sälja Singö skola till den ekonomiska föreningen Singö utveckling för 381 000 kronor. Eller är det olagligt?

Anmäl text- och faktafel

Det har varit den stora politiska frågan de senaste veckorna i Norrtäljepolitiken. Miljöpartiets gruppledare Mats Wedberg har hävdat att det är fullt lagligt. Kommunalråden Bino Drummond (M) och Robert Beronius (L) har hävdat att det är olagligt.

Vem har rätt? Ingen vet riktigt säkert.

Kommunstyrelsen beslutade i alla fall i förra veckan att sälja Singö skola till marknadspris. Men beslutet, som bara de fyra allianspartierna stod bakom, innebär inte att kommunen bara skall sälja till den som bjuder högst. I stället står det i beslutet att köparen skall erbjuda "bästa nytta för medborgarna och den omgivande bygden". Köpet skall leda till "ökat antal arbetstillfällen, att fastigheten används för att uppföra ett trygghetsboende, särskilt boende, skola eller annan verksamhet som faller inom ramen för synnerliga skäl i kommunallagen 2 kap 8 §".

Det blir mycket intressant att se hur många som är intresserade av att köpa fastigheten med de villkoren. Det lär knappast vara någon som vill starta en friskola på Singö – i så fall hade det nog redan skett. Det känns också tveksamt att någon vill starta trygghetsboende eller särskilt boende i Singö skola. Möjligen vill någon starta kafé eller vandrarhem, men det lär också bli svårt att få att gå ihop ekonomiskt utan stora frivilliga insatser.

Och det vore ju också det allra bästa.

Den som vill köpa Singö skola för att bygga om till fritidshus och stycka av delar av den omgivande marken till försäljning göre sig alltså icke besvär. Det här gör att det i slutänden kanske bara är Singö utveckling som klarar kraven. Och det vore ju också det allra bästa. Det är svårt att just nu se någon annan ägare som kommer att vara mer intresserad av att verka för "bästa nytta för medborgarna och den omgivande bygden".

Men det kanske finns. Det får vi se när buden på fastigheten kommer in. Oavsett vilket så var det bra att allianspartierna gjorde detta tillägg till kommunstyrelsens beslut. Det gör att Singö skola även i fortsättningen kan användas på ett sätt som kommer hela bygden till del, och inte bara några få.

Beslutet i kommunstyrelsen innebär att frågan om försäljning av Singö skola knappast kommer upp i kommunfullmäktige. Där kunde det ha blivit alliansstyrets första förlust, eftersom de fyra allianspartierna inte har någon majoritet, utan bara 27 av kommunfullmäktiges 61 mandat.

Det vore i så fall ett bra och lyckligt slut på denna sega konflikt.

Detta hade dock krävts att Sverigedemokraterna hade röstat på samma sätt som Socialdemokraterna. Frågan är om så hade skett. I kommunstyrelsen valde Sverigedemokraterna att inte ta ställning när det gäller försäljningen av skolan, utan yrkade återremiss, och ville att kommunkontoret skulle utreda förutsättningarna för att hitta en laglig lösning som alla var nöjda med.

Någon sådan utredning blir det dock inte. Däremot borde kommunstyrelsens beslut, med de villkor för försäljningen som där finns, ändå kunna göra att det blir en lösning som Singöborna är nöjda med, som gör att alliansstyret räddar ansiktet och kommunen slipper hamna i en segdragen rättstvist om betydelsen av "synnerliga skäl". Och det vore i så fall ett bra och lyckligt slut på denna sega konflikt.