Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Död eller bara pausad? – Visst kan alliansen få nytt liv inför valet 2022

Annons

Det blev ingen alliansregering efter valet. I stället blev det, efter fyra månader av förhandlingar och talmansrundor, en ny S-MP-regering, vars program till stor del består av C- och L-politik.

Anmäl text- och faktafel

Det här innebär att allianssamarbetet, som inleddes 2004, nu är över. Även den traditionella blockpolitiken har slutat existera.

Vad kommer i stället? För Socialdemokraterna är svaret enkelt: fortsatt samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Socialdemokraternas mål har länge varit att splittra alliansen och lösa upp blockpolitiken. Det här målet är så viktigt att det har fått Stefan Löfven att i S–MP–C–L- överenskommelsen gå med på mängder av C- och L-förslag som Socialdemokraterna egentligen avskyr.

Än så länge har de båda dock tackat nej till inviten.

För Sverigedemokraterna är också svaret enkelt. SD-ledaren Jimmie Åkesson vill skapa ett konservativt block, där Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Han hoppas att ett sådant block kan få majoritet i riksdagen efter nästa val, och gärna ge honom en tung ministerpost. Detta blir svårt att förena med framtoningen som anti-etablissemangsparti, men det struntar Jimmie Åkesson i.

Jimmie Åkesson har sagt att han tänker bjuda in M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor till samtal om ett konservativt block. Än så länge har de båda dock tackat nej till inviten. Å andra sidan säger de att alliansen är död, och har varit mycket bittra i sina omdömen om Centerpartiet och Liberalerna, även om många i deras partier har gått mycket längre. Vissa har varit rent hatiska.

Om Moderaterna och Kristdemokraterna vill sitta i regeringen efter valet 2022 måste de därför samarbeta med andra partier.

Samtidigt inser säkert Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor att deras partier inte lär få egen majoritet även om de kan locka över C- och L-väljare, kanske även en del SD-väljare. Om Moderaterna och Kristdemokraterna vill sitta i regeringen efter valet 2022 måste de därför samarbeta med andra partier.

Om de inte vill ha ett SD-samarbete, vilket de hittills har sagt att de inte vill, så återstår i praktiken bara samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund är också öppna för detta. Jan Björklund menar till och med att alliansen fortfarande lever, men är pausad för stunden, inte död. Både Annie Lööf och Jan Björklund säger dock att ett eventuellt samarbete beror på den linje Moderaterna och Kristdemokraterna väljer när det gäller SD-samarbete.

Ett nytt allianssamarbete i valet 2022 kan i dag verka avlägset, men är ändå fullt realistiskt.

Samtidigt finns det en stor besvikelse gentemot de forna allianskamraterna även hos Annie Lööf och Jan Björklund. Annie Lööf är till exempel besviken över att Ulf Kristersson före valet sade "om himlen faller ner" till en M-KD-regering, med trots detta försökte bilda en sådan regering efter valet.

Ett nytt allianssamarbete i valet 2022 kan i dag verka avlägset, men är ändå fullt realistiskt. Målet när alliansen bildades, att få bort Socialdemokraterna från regeringsmakten, finns fortfarande kvar. Och om inte Moderaterna och Kristdemokraterna är inriktade på ett SD-samarbete, vilket de förhoppningsvis inte är, blir en återuppväckt allians enda chansen för dem att nå regeringsmakten. Detta inser säkerligen Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor, även om inte alla deras partikamrater gör det.

Annons