Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Det var bra för Sverige att allianspartierna avsatte Stefan Löfven

Annons

Allianspartierna lovade innan valet att rösta för att avsätta Stefan Löfven som statsminister. Det löftet har man hållit. 24 september avsattes han av en stor majoritet i riksdagen bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna.

Anmäl text- och faktafel

Främst från rödgrönt håll har allianspartierna fått hård kritik för detta. Vissa menar att det var oansvarigt att rösta bort Stefan Löfven utan att ha en tydlig plan för vad som skulle komma sedan. Andra menar att det är självklart att Socialdemokraterna inte vill hjälpa allianspartierna att bilda regering eftersom dessa partier har röstat bort Stefan Löfven.

Det var helt rätt av allianspartierna att avsätta Stefan Löfven som statsminister. Om han hade fått sitta kvar hade riksdagen röstat ner alla förslag från S-MP-regeringen. Det hade blivit samma politiska kaos som i dag, men under en längre tid. Det hade inte varit bra för Sverige. Foto: Anders Wiklund, TT.

De här resonemangen tycks utgå ifrån att allianspartierna skulle ha svikit sina vallöften och istället låtit Stefan Löfven sitta kvar som statsminister. Men hade det gjort dagens politiska situation enklare?

Nej. Om Stefan Löfven och S-MP-regeringen hade fått sitta kvar hade den i och för sig kunnat fatta fler beslut än övergångsregeringen. Det hade varit en fördel.

De hade dock tackat nej, precis som nu. Det hade inte blivit någon skillnad.

Den politiska situationen varit dock varit densamma som nu. Även som statsminister hade Stefan Löfven försökt att övertyga Centerpartiet och Liberalerna om att samarbeta. Kanske hade han också erbjudit dem en plats i regeringen. De hade dock tackat nej, precis som nu. Det hade inte blivit någon skillnad.

Stefan Löfven hade därför haft stora problem att få igenom sin budget. Allianspartierna hade säkerligen enats om ett gemensamt budgetförslag, vilket gjort att Sverigedemokraterna fått vågmästarposition. Samma hade gällt för övriga förslag från regeringen.

Stefan Löfven lovade innan valet att "aldrig ge makt år Sverigedemokraterna". Om han i detta läge hade hållit sitt löfte hade han avgått frivilligt. Eller så hade han struntat i löftet och suttit kvar som statsminister trots att hans regering inte hade fått igenom några förslag. En ytterligare möjlighet är att han hade utlyst nyval, men det är inte så troligt.

Det politiska läget hade varit lika osäkert som i dag men hade kunnat pågå under längre tid.

I vilket fall hade Sverige haft en mycket svag regering och en svår politisk situation. Det politiska läget hade varit lika osäkert som i dag men hade kunnat pågå under längre tid.

Det hade knappast varit bra för Sverige. Därför var det rätt att avsätta Stefan Löfven.

Detta var säkerligen taktiken: Först bli avsatt. Sedan kunna skylla ointresset för ett samarbete med alliansregering på denna avsättning.

Ännu bättre hade det självklart varit om Stefan Löfven frivilligt hade avgått som statsminister efter valet. Men så skedde inte, trots att båda partierna i hans regering tappade stort. I stället satt han kvar, och pratade om att han ville se "seriösa blocköverskridande samtal". Han visste dock att sådana samtal var meningslösa. Alla allianspartier hade ju innan valet tydligt sagt att de skulle avsätta Stefan Löfven och att de inte ville samarbeta med honom som statsminister.

Stefan Löfven struntade därför i att hans avgång hade varit bra för Sverige. Han stannade kvar eftersom det var bra för Socialdemokraterna.

Den enda vitsen med att inte avgå var att tvinga allianspartierna att avsätta honom. Och detta var säkerligen taktiken: Först bli avsatt. Sedan kunna skylla ointresset för ett samarbete med alliansregering på denna avsättning.

Socialdemokraterna är mycket skickliga på politisk taktik, och sätter nästan alltid partiets bästa före landets. Stefan Löfven struntade därför i att hans avgång hade varit bra för Sverige. Han stannade kvar eftersom det var bra för Socialdemokraterna.

Annons