Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Dags att även Norrtälje kommun får politiska sekreterare

Annons

Många kommuner har politiska sekreterare, det vill säga personer som hjälper de förtroendevalda i partierna på olika sätt, till exempel med att ta fram underlag, ordna möten, skriva motioner, svara på frågor från medborgarna och annat. Men inte Norrtälje kommun. Här har Moderaterna hållit emot.

Men nu tycks det bli ändring på detta. Moderaternas nye gruppledare, Bino Drummond, tycks ha en annan inställning till politiska sekreterare än sin företrädare Kjell Jansson. Att Bino Drummond har jobbat som politisk sekreterare i Upplands Väsby kommun kanske spelar en viss roll.

Kommunens demokrati- och jämställdhetsutskott föreslår i alla fall att politiska sekreterare införs i Norrtälje kommun från och med årsskiftet. Alla partier i utskottet har ställt sig bakom förslaget, som innebär att varje parti i kommunfullmäktige får en tjänst på 20 procent plus 5 procent gånger varje mandat i kommunfullmäktige. Ett parti kan dock inte få mer än 100 procent, det vill säga en heltidstjänst.

Här skulle en politisk sekreterare, om än på deltid, göra stor skillnad.

Ett parti som får fyra mandat, vilket Miljöpartiet har i dag i Norrtäljes kommunfullmäktige, skulle alltså få 40 procent av en heltidstjänst. Ett parti med sex mandat, som Centerpartiet har i dag, skulle få en halvtidstjänst.

Det här är ett bra förslag. Många politiker har en stor arbetsbörda i dag, och hinner inte med sitt uppdrag på ett tillräckligt bra sätt. Detta gäller kanske framför allt de lite mindre partierna, där gruppledaren är arvoderad på deltid och därför måste ha ett ordinarie jobb samtidigt med gruppledaruppdraget.

Många av de mindre partierna orkar till exempel ofta inte presentera ett eget budgetförslag, eftersom de menar att de inte har tid och resurser till detta. Här skulle en politisk sekreterare, om än på deltid, göra stor skillnad. De politiska sekreterarna kan dessutom fungera som en kontakt mellan medborgarna och de förtroendevalda, och göra att dessa blir lättare att nå. På så sätt ger politiska sekreterare en bättre demokrati.

Det är en överkomlig utgift som Norrtälje kommuns ekonomi borde klara.

Det är därför inget konstigt att många kommuner sedan länge har politiska sekreterare. Det är mer konstigt att en så stor kommun som Norrtälje inte redan har infört detta.

Kostnaden är inte heller så stor, även om det inte är gratis. Enligt det förslag som presenterats skulle lönekostnaden hamna på omkring två miljoner per år, och sedan tillkommer sociala avgifter och kringkostnader. Det är en överkomlig utgift som Norrtälje kommuns ekonomi borde klara.

Det kan dock bli svårt att fatta beslut innan valet

Tanken var att beslut om att införa politiska sekreterare skulle ha fattats innan valet i september, så att partierna hinner börja leta lämpliga personer i god tid innan årsskiftet, då tjänsterna föreslås inrättas. Det kan dock bli svårt att fatta beslut innan valet, eftersom kommunstyrelsen lyfte ut ärendet vid sitt möte förra måndagen, eftersom man inte tyckte att underlaget var tillräckligt. Nästa kommunstyrelsemöte är inte inplanerat förrän den 10:e september, det vill säga dagen efter valet.

Men det går ju att lägga in extra kommunstyrelsemöten om partierna så vill. Och eftersom partierna är överens, så går det att påbörja anställningsprocesserna även innan det formella beslutet har fattats.

Annons