Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Coronasmittan kan förstärka krisen för socialdemokratin

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronasmittan innebär en mycket stor påfrestning för det svenska samhället. Det gäller i första hand sjukvården, men även den svenska ekonomin påverkas mycket negativt, och S-MP-regeringen lägger nu fram krisåtgärd efter krisåtgärd tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

Om dessa åtgärder blir lyckade eller inte går inte att säga. Det visar sig först i efterhand, men hittills har i alla fall januaripartierna visat stor handlingskraft.

Den här typen av kris kan medföra stora förändringar i den politiska opinionen. Ofta gynnar krisen den sittande regeringen. Ett exempel är Sovjetunionens invasion av Tjeckoslovakien strax innan valet 1968, som gjorde att Socialdemokraterna fick egen majoritet i riksdagen. Ett annat exempel är finans- och eurokriserna 2008-2010 vilka gynnade alliansregeringen, inte minst eftersom finansminister Anders Borg uppfattades som kompetent och duglig.

Hotet från coronaviruset kommer att skapa en politisk borgfred, där det vanliga partipolitiska "käbblet" minskar

Men det finns också exempel på motsatsen. Hanteringen av tsunamikatastrofen 2004 fick många att tappa förtroendet för Göran Perssons S-regering. Och den ekonomiska krisen i början av 1990-talet gjorde att den borgerliga Bildt-regeringen tappade stort i valet 1994.

Socialdemokraterna har tappat stort i opinionen sedan valet, och statsminister Stefan Löfven (S) har fått lägre och lägre förtroende under samma tid. Allt pekar på att coronasmittan totalt kommer att dominera det svenska nyhetsflödet under många veckor. Hotet från coronaviruset skapar en politisk borgfred, där det vanliga partipolitiska "käbblet" minskar och alla partier går samman i kampen mot smittan och dess effekter på den svenska ekonomin. Det kommer att sätta regeringen och regeringens arbete i fokus på ett helt annat sätt än normalt och blir därför en chans för Socialdemokraterna att framstå som kompetenta och öka sitt stöd bland folket.

I stället är risken stor att han framstår som lite valhänt

Än så länge har också flera S-ministrar agerat på ett bra och förtroendefullt sätt. Socialminister Lena Hallengren är ett exempel, utbildningsminister Anna Ekström ett annat. Finansminister Magdalena Andersson har inte imponerat på samma sätt, men får fler chanser.

Stefan Löfvens roll under krisen blir att försöka framstå som landsfader och lugna medborgarna. Det blir svårt – han har inte samma utstrålning och pondus som till exempel Göran Persson och Fredrik Reinfeldt hade. Därför är risken i stället stor att coronakrisen kommer att förstärka hans och socialdemokratins kris.

Det blir också intressant att se hur väljarnas stöd för Sverigedemokraterna kommer påverkas av coronakrisen. Partiet har uppenbarligen lyckats få stort förtroende bland många väljare när det gäller flyktingfrågan, men den här gången går det inte för Sverigedemokraterna att skylla problemen på de asylsökande – det flesta av de smittade är ju vanliga svenskar som till exempel varit på skidresor till Alperna.

Mycket talar därför för att väljarnas stöd för Sverigedemokraterna minskar när flyktingfrågan inte längre blir lika intressant. Nu blir det solidaritet och enighet i arbetet mot coronasmittan, inte polarisering, som väljarna eftersträvar.