Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Bra att Ulf Kristersson gav tydligt besked om SD-samarbete i partiledardebatten

Annons

Det har skett stora omvälvningar i rikspolitiken den senaste tiden. Det politiska landskapet har förändrats och den gamla blockpolitiken gäller inte längre. Vad som kommer i stället är oklart.

Anmäl text- och faktafel

Vad som inte har förändrats är att Stefan Löfven är statsminister för en S–MP-regering. Däremot samarbetar denna regering inte längre med Vänsterpartiet, utan med Centerpartiet och Liberalerna genom det så kallade Januariavtalet. Detta avtal gäller dock enbart budgeten och en del andra frågor. I övrigt kommer Centerpartiet och Liberalerna att vara "liberala oppositionspartier" enligt C-ledaren Annie Lööfs formulering.

Det fanns alltså många frågor inför onsdagens partiledardebatt i riksdagen, den första efter att Januariavtalet slöts. Hur ser det nya svenska politiska landskapet efter Januariavtalet ut? Hur tydliga blir Centerpartiets och Liberalernas som "liberala oppositionspartier"? Hur hård kommer V-ledaren Jonas Sjöstedt att vara mot S–MP-regeringen? Tänker han fortsätta att hota med misstroendevotum, även om detta kräver stöd av Sverigedemokraterna och kan innebära att M-ledaren Ulf Kristersson blir statsminister?

Och hur tänker Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor lägga upp sin strategi i det nya politiska läget? Hur tänker de behandla Sverigedemokraterna? Hur kommer de att ställa sig till SD-ledaren Jimmie Åkessons försök att skapa ett konservativt M–KD–SD-block?

Han ville göra upp med både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor om att stoppa förslaget om slopad värnskatt. Både tackade dock nej.

Partiledardebatten gav kanske inte svar på alla dessa frågor. Men på några. Det är helt tydligt att Jonas Sjöstedt tänker angripa S-MP-regeringen hårt från vänster den kommande mandatperioden. Han gick i partiledardebatten till angrepp mot Stefan Löfven för innehållet i Januariavtalet, och han ville göra upp med både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor om att stoppa förslaget om slopad värnskatt. Både tackade dock nej.

Det blev också tydligt att Ulf Kristersson tackar nej till Jimmie Åkessons invit om samarbete. Enligt Ulf Kristersson gör Moderaternas starka liberala värderingar att man inte vill ha ett konservativt SD–M–KD-block.

Däremot är det oroväckande att Ebba Busch Thor inte gjorde samma markering.

Det var ett bra och tydligt besked från Ulf Kristersson. Däremot är det oroväckande att Ebba Busch Thor inte gjorde samma markering. Hon tog inte ens replik på Jimmie Åkesson, något som Annie Lööf också bitskt påpekade.

Däremot kom varken Ebba Busch Thor eller Ulf Kristersson med nya hårda angrepp på Centerpartiet eller Liberalerna. Det är bra. Kanske har deras värsta bitterhet nu lagt sig.

Något svar på hur Centerpartiets och Liberalernas liberala oppositionspolitik skall se ut gavs dock inte i partiledardebatten. Både Annie Lööfs och L-ledaren Jan Björklunds repliker mot Stefan Löfven var tämligen lama. Annie Lööf frågade till exempel om lagändringar på grund av hamnkonflikten.

Han har varit en frisk fläkt i debatterna, om än väldigt slagordsmässig.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin gjorde ingen av sina bästa partiledardebatter. Däremot var det hans sista, eftersom han avgår som språkrör nu i vår. Han har varit en frisk fläkt i debatterna, om än väldigt slagordsmässig. Det blir intressant att se om Per Bolund, som antagligen blir nytt språkrör, kan ge Miljöpartiet en mer trovärdig och sansad framtoning.

Annons