Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Bra att åldersbedömningen av ensamkommande äntligen kommit igång

Det är mycket bra att åldersbedömningen av ensamkommande nu kommit i gång. Det skapar större ordning och reda i flyktingmottagandet och ökar förtroendet för asylprocessen. Det är därför olyckligt att beslutet om att genomföra åldersbedömningar dröjt så länge.

Migrationsverket bedömde för ett år sedan att det fanns tveksamheter kring åldern för omkring 70 procent av de ensamkommande som hade uppgett att de var mellan 15 och 17 år. Det visade sig vara en bra bedömning.

Rättsmedicinalverket fick i fjol regeringens uppdrag att genomföra medicinska åldersbedömningar av de ensamkommande där det fanns tveksamheter om åldern. Verket har nu redovisat resultatet av de första 581 undersökningarna. I 442 fall, det vill säga 76 procent, menar verket att resultatet "talar för att den undersökta är 18 år eller äldre".

Det här är inte förvånande. Asylsökande under 18 år, det vill säga barn, har större chans att få stanna i Sverige än vuxna asylsökande. Och då är det inte så konstigt att asylsökande 18-19-åringar ljuger om sin ålder. De har allt att vinna och inget att förlora.

I stället är det mer förvånande att politikerna inte agerat tidigare, och att det kunnat dröja så länge innan de bestämt vilka metoder för åldersbedömningar som är tillräckligt tillförlitliga. Men det är som mycket annat när det gäller svensk flyktingprocess: när problemen var små, så struntade man i dem. När det kom få ensamkommande till Sverige så spelade det inte heller så stor roll om några ensamkommande behandlades som barn, fast de var vuxna. Dessutom slapp de ansvariga politikerna ta debatten med de opinionsbildare som hävdade att det var en myt att ensamkommande ljög om sin ålder.

2015 kom det dock över 35000 ensamkommande till Sverige. Då fick det en stor betydelse om dessa var över 18 eller inte, dels när det gäller asylbedömningen, dels kostnadsmässigt. Mottagandet av asylsökande ensamkommande under 18 år kostar mycket mer än ensamkommande över 18 år.

Dessutom är det inte bra att placera barn på samma hem som vuxna män. Det kan innebära risker för barnen, till exempel när det gäller missbruk och kriminalitet. Även förtroendet för rättssystemet påverkas om åldersbedömningarna inte fungerar på ett bra sätt. Straffen är ju olika för barn och vuxna, och de mellan 15 och 18 år döms mycket sällan till fängelsestraff.

Det är därför mycket bra att åldersbedömningen nu kommit i gång, även om den fortfarande har sina brister. Det skapar större ordning och reda i flyktingmottagandet. Det minskar ryktesspridningen och ökar därmed förtroendet för asylprocessen. Inte minst därför är det mycket olyckligt att beslutet om att genomföra åldersbedömningar dröjt så länge. Dessutom har troligen frånvaron av medicinsk åldersbedömning gjort att många ungdomar sökt sig till Sverige för att söka asyl, och att Sverige därigenom fått bära orimligt stor börda för de ensamkommande jämfört med övriga EU-länder.

Det är samtidigt viktigt att påpeka att Rättsmedicinalverkets bedömning inte innebär att 76 procent av alla ensamkommande har ljugit om sin ålder. Det är bara de tveksamma fallen som Migrationsverket skickar vidare till Rättsmedicinalverket. Hittills har Migrationsverket skickat vidare 4200 av de totalt 45000 ensamkommande som kommit till Sverige de senaste tre åren, det vill säga knappt tio procent.

Läs mer:

Säkrare metod skulle innebära stora fördelar

Alla ensamkommande har inte rätt till asyl

Orimligt att själv få bestämma sin ålder