Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Även en låneränta på 40 procent är orimligt hög

Regeringen vill skärpa reglerna för så kallade sms-lån. Bland annat vill man införa ett maxtak för räntan på 40 procent. Det meddelade finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) för några dagar sedan.

Det är bra att reglerna för den här typen av lån skärps. I dag hamnar väldigt många i ekonomiska problem på grund av dessa lån, inte minst många ungdomar. Många hamnar i en ond spiral, och tar nya sms-lån för att betala räntorna på de gamla lånen. Och eftersom räntorna är så höga blir det ofta till sist i stort sett omöjligt att bli skuldfri.

Till detta kommer att sms-låneföretagen är mycket aggressiva i sin marknadsföring. Det räcker med att googla "sms-lån" för att få fram mängder av företag som erbjuder den här typen av lån. Flera menar att deras lån är "räntefria". Att företagen istället tar ut olika typer av "avgifter" anges dock inte.

Egentligen kan man fråga sig varför den här typen av lån finns. Lån med så höga räntor borde egentligen betecknas som ocker, och vara förbjudna.

Det kan dock finnas ett visst behov för den här typen av korta lån, och därför vore det fel att helt förbjuda dem. Däremot behövs det en mycket hårdare reglering.

Visst kan man säga att staten inte skall blanda sig i villkoren mellan kund och långivare, och att de som tar sms-lån är vuxna människor som vet vad de gör, och därmed får skylla sig själv om de inte kan betala tillbaka sina lån. Så principiellt kan man dock inte resonera när sms-lånen gör att tiotusentals hamnar hos kronofogden. Då blir lånen ett samhällsproblem, som politikerna måste göra något åt.

Så har också skett. Sedan tre år tillbaka måste de företag som erbjuder sms-lån få tillstånd från Finansinspektionen. Dessutom måste företagen göra kreditbedömningar av kunderna innan de beviljar några lån.

Men det här har inte varit tillräckligt. Räntan på ett sms-lån ligger i dag oftast på 50 procent, men det förekommer räntor på upp till 400 procent. Det är orimligt högt.

Det är därför bra att S-MP-regeringen nu vill strama åt reglerna. Bland annat vill regeringen införa ett räntetak som innebär att räntan på sms-lånet får ligga maximalt 40 procent över referensräntan (som i dag är –0,5 procent). Det skall också bli förbjudet att ta en avgift i stället för en dröjsmålsränta.

Kostnaden för ett sms-lån skall inte heller få vara större än lånesumman. Om man tar ett lån på 1 000 kronor skall alltså avgifter, räntor och andra kostnader aldrig få vara större än 1000 kronor. Den totala kostnaden för ett lån på 1000 kronor får därför inte bli högre än 2 000 kronor.

Dessutom vill regeringen skärpa reglerna för marknadsföringen av lånen.

De här skärpningarna borde ha gjorts långt tidigare. Det är oförståeligt varför inte alliansregeringen skärpte regelverket mer än den gjorde.

Och frågan är om inte reglerna borde skärpas ännu mer än vad S-MP-regeringen nu föreslår. Ett räntetak på 40 procent känns också onödigt högt. Varför inte sänka till 30 eller 25 procent? Det kan riskera att några av dagens sms-låneföretag försvinner från marknaden, men vore det något negativt?