Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Asylpolitiken kommer inte att spräcka en alliansregering

Annons

Centerpartiet hamnade på en annan linje än de övriga allianspartierna när det gäller den så kallade gymnasielagen. Trots att man tyckte att lagen hade stora brister valde Centerpartiet att stödja S-MP-regeringens förslag om att ge 9 000 ensamkommande ungdomar en ny chans att få stanna i Sverige och läsa på gymnasiet.

Anmäl text- och faktafel

Även på andra områden skiljer sig allianspartierna åt när det gäller asylpolitiken. Moderaterna, och delvis även Kristdemokraterna, har en betydligt stramare linje än Liberalerna och Centerpartiet.

Många tror därför att migrationspolitiken kan bli ett stort problem för en eventuell alliansregering efter valet. Vissa har menat att skillnaderna är så stora att Centerpartiet och Moderaterna inte kommer att kunna enas, utan att migrationsfrågan kommer att spräcka en alliansregering på samma sätt som kärnkraftsfrågan gjorde med den borgerliga trepartiregeringen 1978.

Det finns i dag en bred politisk enighet om att den framtida migrationspolitiken skall utformas i en utredning som tillsätts efter valet.

De här farhågorna är överdrivna. Det finns i dag en bred politisk enighet om att den framtida migrationspolitiken skall utformas i en utredning som tillsätts efter valet. Tills utredningen är klar kommer dagens tillfälliga asyllag att fortsätta att gälla.

Denna linje har Moderaterna och Socialdemokraterna ställt sig bakom. I praktiken gjorde även C-ledaren Annie Lööf detta när det på tisdagen var hennes tur att delta i Ekots partiledarutfrågningar. I och för sig ville hon förändra dagens tillfälliga asyllag på ett par punkter och bland annat tillåta familjeåterförening. Det lär inte Socialdemokraterna och Moderaterna gå med på, även om såväl Kristdemokraterna som Liberalerna också vill göra det lättare för familjer att återförenas. Och i så fall kommer Centerpartiet att få ge med sig.

I det läget får övriga partier svårt att påverka uppgörelsen annat än i detaljer. Det här är C-ledningen väl medveten om.

Samma kommer att gälla i utredningen om asylpolitiken. Socialdemokraterna och Moderaterna lär ha lätt att komma överens. I det läget får övriga partier svårt att påverka uppgörelsen annat än i detaljer.

Det här är C-ledningen väl medveten om. Så var det också i den migrations-överenskommelse mellan S-MP-regeringen och allianspartierna som gjordes hösten 2015. Den uppgörelsen var en kompromiss där Centerpartiet fick igenom sina krav på några områden, men i det stora hela fick man godta Socialdemokraternas och Moderaternas krav. Så blir det även i en ny överenskommelse. Det här gör att migrationspolitiken inte behöver bli någon konfliktfråga inom en eventuell alliansregering.

Vad som däremot kan ställa till problem är Sverigedemokraternas medverkan i utredningen om asylpolitiken. Flera allianspartier har öppnat för SD-medverkan. Socialdemokraterna har dock inte gjort detta.

Det vore dock otaktiskt om inte Sverigedemokraterna skulle få delta i denna utredning.

Det vore dock otaktiskt om inte Sverigedemokraterna skulle få delta i denna utredning. Då kan Sverigedemokraterna fortsätta att hävda att de är "mobbade" och utgör det enda oppositionspartiet.

Det bör inte de andra partierna bjuda på. Däremot bör de inte låta sig påverkas av Sverigedemokraternas krav, eller förhandla med dem. Om Sverigedemokraterna sedan vill hoppa av utredningen, eller ansluta sig till den överenskommelse övriga partier kommer fram till, är upp till dem.