Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Ansvarslöst av Vänsterpartiet att kräva sex timmars arbetsdag

Sverige står inför stora utmaningar. Äldreomsorgen och sjukvården behöver förbättras, liksom integrationen av nyanlända. Försvaret måste få mer pengar, polisen likaså. I det läget är det helt ansvarslöst att kräva att Sverige satsar miljarder på sänkt arbetstid, som Vänsterpartiet kräver.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt var en av de många röda politiker som talade den första maj. I sitt tal kom han med ett nytt förslag: en nationell satsning på kortare arbetstid. I denna satsning, som skall pågå under tre år, skall alla kommuner och alla landsting ha en arbetsplats där personalen har sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

2,5 miljarder per år beräknar Vänsterpartiet att förslaget kostar. Enligt Jonas Sjöstedt kommer Vänsterpartiet att föra fram detta förslag i förhandlingarna med S-MP-regeringen om höstbudgeten.

Det är bara att hoppas att Socialdemokraterna säger nej till Vänsterpartiets krav. Kortare arbetsdag är ett riktigt uselt förslag, framför allt för att det är fruktansvärt dyrt.

Trots det är den kortare arbetsdagen ett politiskt förslag med minst nio liv. Gång på gång dyker förslaget upp på nytt, och hela tiden med nya argument för att arbetstiden skall kortas. Den kortare arbetstiden har genom åren bland annat sagts förbättra jämställdheten. minska arbetslösheten, minska sjukfrånvaron och få fler att gå i pension senare. Ofta försöker förespråkarna framställa en kortare arbetstid som någon form av naturlag: "arbetstiden har blivit kortare och kortare de senaste 100 åren, och den utvecklingen skall fortsätta".

Men självklart är det inte en naturlag att arbetstiden alltid skall bli kortare. Och inte heller löser den kortare arbetstiden några av de problem den sagts lösa. Detta har tydligt visat sig de gånger den kortare arbetstiden prövats. Vid årsskiftet avslutades till exempel ett tvåårigt projekt med kortare arbetstid i Svartedalens äldreboende i Göteborg. Det har kostat runt tio miljoner att genomföra men har bara minskat sjukfrånvaron med 0,6 procent.

Ett annat exempel är Frankrike, där arbetstiden år 2000 sänktes till 35 timmar i veckan. Det har inte minskat arbetslösheten, men däremot ökat landets ekonomiska problem. Trots det ville flera av årets presidentkandidater minska arbetsiden ytterligare, bland annat Vänsterpartiets favorit, yttervänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon. Han fick oväntat höga röstsiffror i valet, och kanske tror nu Jonas Sjöstedt att kortare arbetstid kan lyfta även Vänsterpartiets opinionssiffror.

Även Miljöpartiet tror att en kortare arbetstid löser mängder av problem. Just nu ligger dock partiledningen lågt med förslag en allmän sänkt arbetstid. I stället vill partiledningen väcka friåret till liv, och låta nyanlända vikariera för de friårslediga.

Det här är också ett dåligt förslag. Utvärderingar av friåret visar att det var ett dyrt förslag som inte minskade sjukfrånvaron för de friårslediga, och inte heller förlängde deras arbetsliv. Snarare gick de friårslediga i pension tidigare. De kanske vande sig vid att vara lediga.

Sverige står inför stora utmaningar ekonomiskt sett. Äldreomsorgen och sjukvården behöver förbättras, liksom integrationen av nyanlända. Det svenska försvaret måste få mer pengar, polisen likaså. Detta kräver högre skatteintäkter, och att alla som kan arbetar så många arbetstimmar som möjligt. I det läget är det helt ansvarslöst att satsa många miljarder på projekt om sänkt arbetstid eller på friår.

Läs mer: Sex timmars arbetsdag är inte värd sitt pris