Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Aida Hadžialićs danska modell lär inte rädda Socialdemokraterna

Socialdemokrater gillar makt. Det gör i och för sig alla partier, men eftersom Socialdemokraterna haft regeringsmakten i så många år har makt blivit partiets nästan allt överskuggande mål.

Socialdemokraterna lyckades behålla statsministerposten efter valet 2018, och lyckades också splittra den borgerliga alliansen. Men priset var högt. Överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna, det så kallade Januariavtalet, innebar på många områden en politik som gick tvärtemot de socialdemokratiska vallöftena.

Det var ett pris som S-ledningen, de partiaktiva och även många S-väljare var beredda att betala. Men många S-väljare blev missnöjda. Enligt en Demoskopmätning, som Aftonbladet publicerat, tycker 72 procent av dem som röstade på Socialdemokraterna i valet, men som i dag skulle rösta på ett annat parti, att Socialdemokraterna har gått för långt till höger. Dessa forna S-väljare tycker också illa om Januariavtalet: 47 procent tycker uppgörelsen är mycket dålig.

Det här tyder på att mer vänsterpolitik kan locka tillbaka väljarna. Antagligen är det också så som S-ledningen resonerar: genom att snabbt beta av de "värsta" eftergifterna i Januariavtalet skall det bli utrymme för mer traditionell socialdemokratisk politik ju närmre valet kommer. Och då skall tidigare S-väljare känna igen partiet och åter rösta socialdemokratiskt.

Listan toppas av "Invandring och integration", följt av "Lag och ordning" och "Partiledarskapet".

Någon rejäl vänstersväng lär dock inte Centerpartiet och Liberalerna gå med på. Och S-MP-regeringen måste ha deras stöd för att få igenom budgeten.

Dessutom är det inte i första hand liberala reformer som gjort att S-väljare lämnat partiet. I Demoskopundersökningen har forna S-väljare fått peka ut partiets svaga sidor. Listan toppas av "Invandring och integration", följt av "Lag och ordning" och "Partiledarskapet".

Det räcker därför knappast med vänsterpolitik för att locka tillbaka gamla S-väljare. Antagligen behövs också en omläggning av migrationspolitiken. En del inom partiet vill också gå den vägen. Ett exempel är Aida Hadžialić, före detta gymnasieminister och numer oppositionsfinansregionråd i Region Stockholm. I Dagens Nyheters intervjuserie om partiernas strategier vill hon göra som de danska socialdemokraterna: stora satsningar på välfärden kombinerat med en stram invandringspolitik.

Just nu verkar intresset bland Moderaterna vara minimalt för nya S-M-uppgörelser

Det här kan locka tillbaka en del gamla S-väljare. Men en sådan omläggning riskerar samtidigt att få S-väljare som gillar dagens migrationspolitik att byta parti. Frågan är också hur Socialdemokraterna skall få med sig sina nuvarande samarbetspartier på en sådan politik. Aida Hadžialić vill att Socialdemokraterna skall söka stöd hos Moderaterna, men just nu verkar intresset bland Moderaterna vara minimalt för nya S-M-uppgörelser.

Dessutom är de danska socialdemokraternas recept inte heller så framgångsrikt. Partiet återtog i och för sig statsministerposten efter fjolårets val, men partiet gick bakåt i valet, från 26,3 till 25,9 procent.

Det blir därför inte så lätt för Socialdemokraterna att få tillbaka sina gamla väljare. Det kan bli tillräckligt svårt att behålla de väljare man fortfarande har.