Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Reglerna leder till helt orimliga beslut”

Dagens strandskyddsregler är för stränga. De leder i många fall till orimliga beslut, anser bygg- och miljönämnden.

Menar man allvar med att skärgården ska vara en levande miljö, måste reglerna anpassas efter det, anser Mats Hultin (M), ordförande för nämnden.

–Reglerna är alldeles för stränga. Vi vill absolut att de obebyggda stränderna skyddas, men regelverket får många gånger helt orimliga konsekvenser, säger han.

När det gäller till exempel dispensärenden för bryggor har myndigheterna missat de verkliga behov som finns i skärgårdskommuner som Norrtälje. Det anser Sara Helmersson, chef vid bygg- och miljökontoret.

– Det känns som om de har hanterat den här frågan med vänsterhandens lillfingernagel, säger Sara Helmersson och fortsätter:

– Man tittar bara på antalet upphävda beslut och tycker att behovet av dispens är överdrivet. Därmed missar man hur det ser ut i dessa kommuner. Reglerna retar upp väldigt många människor.

Det har också blivit ännu svårare att avgöra gränsfall, enligt Helmersson och ger ett exempel ur verkligheten.

– I ett fall ville man riva ett gammalt hus och bygga nytt längre bort från stranden. Länsstyrelsen ansåg att fönstren skulle bli för stora och störande för miljön, och avslog. Sånt kan vara svårt att förstå.