Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionala visum öppnar världen

I framtiden kan det bli lättare för resenärer att ta sig in i
flera länder. Fyra stora regioner diskuterar nu att införa
enhetliga visumregler. Men med svenskt pass kommer man redan
långt.

Att resa runt i flera länder är ibland en krånglig historia, med många olika visumregler att ta hänsyn till. Men i framtiden kan det bli lättare att besöka stora delar av världen. Nu planerar man nämligen regionala visum för fyra stora områden; delar av sydöstra Asien, östra Afrika, södra Afrika och Mellanöstern. Anledningen är att man vill underlätta för både turism och handel, på ett liknande sätt som Schengensamarbetet i Europa, där man har harmoniserad viseringspolitik och turister kan resa mellan 26 länder med ett enda visum.

Fyra områden

De enhetliga visumreglerna ska gälla mellan Vietnam, Laos, Kambodja, Thailand och Burma. I östra Afrika mellan Burundi, Kenya, Rwanda, Sudan och Uganda. Mellan femton länder i södra Afrika, bland annat Sydafrika, Namibia, Seychellerna, Zambia, Mauritius, Malawi och Tanzania. Samt mellan sex nationer i Mellanöstern, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. I Mellanöstern kan det bli aktuellt med ett enhetligt visum redan 2014. Men planerna för de olika regionerna lär annars stöta på en hel del byråkratiska hinder och ta åratal att genomföra, skriver The Telegraph.

Svenskt pass användbart

Ett svenskt pass ger annars tillträde till flest länder i världen, liksom även brittiska och finska pass. Det visar en genomgång av Henley Partners, en organisation som gett ut liknande studier av visumrestriktioner sedan 2006. Svenskar kan besöka hela 173 länder utan visum. Nio av tio länder på topplistan över fritt resande är EU-länder. Sämst möjlighet att resa har afghaner, som endast kommer in i 28 länder utan visum, skriver Daily Mail.