Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen satsar på E18 till Kapellskär

Svensk handel är mycket beroende av en fungerande infrastruktur och inte minst av fungerande vägtransporter till och från våra svenska hamnar. Därför satsar nu regeringen på Europaväg 18 mellan Norrtälje och Kapellskär med avsikten att under 2014-2016 bygga en mötesfri väg mellan dessa trafikplatser.

Satsningen beräknas kosta 193 miljoner kronor och kommer medföra höjd trafiksäkerhet samt förbättra möjligheterna för bland annat näringslivets transporter till och från Kapellskärs hamn. Denna vägsatsning kommer förbättra trafiksäkerheten för samtliga transportgrupper, minska risken för mötesolyckor och bidra till hela den regionala utvecklingen.

Kapellskärs hamn är i dag med sin korta inseglingstid till Finland, Åland och Estland strategiskt viktig för hela Stockholmsregionen och sjöfartshandeln i Östersjön. Hamnen storsatsar och kommer att utöka från tre till fem kajer samtidigt som hamnplanen kommer att byggas om. Stockholms stad avser att bygga ut hamnen för 745 miljoner kronor och detta kommer att resultera i både en ökad kapacitet men även en ökande trafik.

I nuläget är hamnen och vägsträckan till och från Norrtälje hårt belastad vilket har medfört flertalet trafikolyckor. Denna ökning av tung trafik beror på att färjetrafiken med lastbilsfärjor stadigt ökat under senare år och trenden kommer att fortsätta i samma riktning. Denna utveckling är i grunden positiv och visar på betydelsen som sjöfarten har i Stockholmsregionen, men det ställer samtidigt krav på välfungerande och säkra transportsträckor.

Vidare så har det skett en omvandling från i huvudsak fritidshus i området till en högre andel permanenta bostäder och planerade bostadsområden, vilket också det lett till ökad trafik i regionen.

I Alliansen jobbar vi långsiktigt och satsningen på E 18 mellan Norrtälje och Kapellskär är en del av en rad satsningar på den svenska infrastrukturen de kommande åren. En välfungerande infrastruktur är grundläggande för att svensk välfärd och svenska jobb ska kunna upprätthållas och det är särskilt viktigt att satsningar görs i anslutning till vår sjöfart som i dag står för närmare 90 procent av Sveriges utrikeshandel. Genom att förbättra vägsträckan mellan Norrtälje och Kapellskär lägger vi grunden för fortsatt handel mellan Stockholm och våra grannar i Östersjön samt utvecklingen av hela Stockholmsregionen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel