Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen klarar inte av att leda och styra landet

Sverige har i dag en regering som i många viktiga frågor verkar vara näst intill handlingsförlamad. På område efter område agerar regeringen som om Sveriges problem inte är på riktigt, eller som om man har all tid i världen att fundera på hur att lösa dem.

Coronakrisen är tyvärr det främsta exemplet på detta. Det mest högprofilerade initiativet från regeringen under krisen var en tillfällig utökning av smittskyddslagen. Utökningen gällde till halvårsskiftet och gav regeringen kraftigt ökade befogenheter att vidta åtgärder.

Lagändringen drevs igenom riksdagen med hög fart och var enligt regeringen mycket viktig för att bekämpa corona. Men lagen har inte använts en enda gång!

Regeringen skulle till exempel kunna ha använt lagen för att besluta att testning ska genomföras eller att skyddsutrustning skall användas inom äldreomsorgen. I stället har regeringen käbblat om regioner som inte testar och om man som privatperson ska eller inte ska köpa privata test. Konsekvensen av regeringens oförmåga är att Sverige har mycket höga dödstal, och det är framför allt äldre personer som drabbas.

Migrationsfrågorna är ett annat område där regeringens oförmåga är tydlig. Flyktingmottagandet har på allvar diskuteras ända sedan flyktingkrisen 2015. Sverige har i dag mycket stora problem med hög arbetslöshet och kriminalitet i områden med hög andel utomeuropeiska invandrare.

Det är uppenbart för de allra flesta att Sverige under lång tid måste begränsa migrationen. Sverige måste få rådrum att genomföra åtgärder så att de människor som redan finns i landet kan få en framtid med egen försörjning och ett gott liv i Sverige.

Det finns ett brett parlamentariskt och folkligt stöd för begränsad migration. Flera partier, inklusive Moderaterna, har lagt konkreta förslag men regeringen klarar inte av att samla sig till beslut. Inte ens krav på kunskaper i svenska språket vill regeringen införa, något som borde vara självklart för medborgarskap och för att arbeta inom vård och omsorg. Även detta drabbar äldre som har många kontakter inom både vård och omsorg.

Det som regeringen däremot lägger politisk kraft på är allt ifrån en för miljön betydelselös skatt på plastpåsar, till förslag om vapenregleringar som inte har någon som helst betydelse för de kriminellas tillgång till olagliga vapen. Man satsar miljarder på subventioner av elcyklar, men vägrar att ge stöd till alla de enskilda företag som riskerar konkurs i spåren av corona.

Så här kan vi inte ha det. Sverige behöver en alliansledd regering som ser problemen och är både villig och förmögen att vidta de åtgärder som behövs.

Erik Hafström, Vettershaga och Danderyd

Staffan Strömbäck, Lidingö

Moderata seniorer i Stockholms län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel