Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Refat förlorade benet i Kiev - får hjälp i Roslagen

Refat Yagichev har förlorat sitt ben och sitt hem på grund av oroligheterna i Ukraina. Nu får han hjälp med både protes och framtidstro genom Natasha Anderssons hjälpverksamhet i Roslagen.

Natasha Andersson har i 25 år välkomnat barngrupper från Polen, Ryssland, Vitryssland och Ukraina till sitt sommarläger i Sotter utanför Edsbro. Den 8 mars blev hon uppringd av Valeri Stepanov som är Ukrainas ambassadör i Stockholm.

– Han visste att jag hjälpt många barn att få proteser i Sverige. Nu bad han att jag skulle hjälpa en ung man från Ukraina som förlorat sitt ben vid demonstrationerna i Kiev.

Den unge mannen är 19-årige Refat Yagichev. Den 20 februari hade han lämnat sitt hem på Krim för att demonstrera mot regeringsförslaget att skrinlägga planerna på ett avtal med EU. Innan dagen var slut hade 60 demonstranter dödats och många sårats. Refat berättar att han först träffades av splitter från en granat som någon kastat från ett tak.

– Jag föll omkull, men när jag sedan lyckades resa mig träffades jag av en kula.

Kulan gick rakt igenom hans knä. Eftersom det var många skadade dröjde det tre timmar innan han kördes till sjukhus. Där opererades han i flera timmar innan läkarna insåg att de var tvungna att amputera benet. Refats mamma Zenfira Yagchefa berättar att det är svårt att får bra proteser i Ukraina. Hon vände sig till myndigheterna och hittade på så vis till Natasha Andersson.

– När ambassadören ringt mig kontaktade jag genast ortopedingenjör Bo Andersson i Uppsala som brukar hjälpa mig, säger Natasha Andersson.

En dryg vecka senare möttes Refat och hans mamma på Arlanda av både Natasha Andersson och ambassadör Valeri Stepanov. Resan gick direkt till mottagningen i Uppsala där Bo Andersson tog mått för att kunna göra en protes. Refat och hans mamma bor nu i Sotter hos Natasha Andersson medan Refat lär sig gå med sitt nya ben. Efter några återbesök och justeringar hos ortopeden återvänder de till Kiev. Hem till Krim, som precis blivit ryskt, vill de inte.

– Vi hoppas på att få hjälp av myndigheterna med boende i Kiev, säger Zenfira Yagchefa.

Natasha Andersson tänker skicka med förnödenheter. Hon hoppas även på stöd från alla dem som brukar bidra till sommarlägren.

– Jag och min man Leif ska till Lions i Rimbo och berätta om Refat. Protesen kostar nästan 80 000 kronor och än så länge är det vi som betalat. Men jag tror vi får hjälp av våra goda givare. Det brukar vi.

Natasha visar sin arm, som hon haft svårt skadad sedan hon som barn satt i tyskt arbetsläger under andra världskriget.

– Det hände mig, det hände Refat, i morgon kan det hända vem som helst av alla andra. Vi måste hjälpa varandra, säger hon.

Fakta

Refat Yagichev och hans mamma är tatarer och tillhör ursprungsbefolkningen på Krim. De vill leva med samma möjligheter som EU-medlemmar.

Refat reste till Kiev för att delta i demonstrationerna mot den ryssvänliga regering. Trots att presidenten lämnade sin post ett par dagar efter det att Refat miste sitt ben har hans hemort Krim hamnat under Ryssland. Att återvända hem känns därför omöjligt. Refat hoppas på en framtid i Kiev.

Inom ett halvår kommer han tillbaks till Sverige för att få protesen slutgiltigt justerad. Refat, som varit chockad och modlös sedan han förlorade sitt ben, känner nu hopp. Han vill studera juridik på universitet och räknar med att kunna leva ett normalt liv tack vare protesen.

Bidrag till Refats protes går via Almunge-Lions sommarlägerkonto. PG: 6354924-0. Skriv Refat på inbetalningen.