Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rederi fick avslag – nu överklagar bolaget domen

Blidösundsbolaget fick avslag i Förvaltningsrätten på överklagandet att sjötrafikupphandlingen avbrutits.Nu överklagar rederiet domen.

Annons

Förvaltningsrätten menar att politisk oenighet utgör sakligt skäl för att avbryta en upphandling.

Rätten skriver i domen nyligen att en upphandlande myndighet har rätt att själv avgöra när det finns förutsättningar för att inleda en upphandling och när en upphandling kan avbrytas.

Avbrytande får dock endast ske under förutsättning att myndigheten kan presentera sakliga skäl.

Huvudmannen Waxholmsbolagets jurister anser att trafiknämndens nej att genomföra upphandlingen är ”en yttre omständighet”.

Det tillbakavisas i domen. Nämnden och Waxholmsbolaget har tillsammans ansvaret för upphandlingen.

– Man hävdar att trafikbehovet förändrats, men det gäller inte för trafiken i norr. Man har istället tagit argumenten från debatten om mellanskärgården. Förvaltningsrättens dom är obegriplig, säger Göran Ahlqvist, vd på Blidösundsbolaget.

Bolaget skulle ha fått kontrakten för både den stora mellersta regionen (ihop med Utö Rederi och Stockholm Info) och den mindre norra regionen i Roslagen.

Domen kan överklagas till Kammarrätten.

– Vi kommer att begära prövningstillstånd. Vi tycker det är principiellt viktigt, säger Göran Ahlqvist.