Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon låter årstiderna styra maten

Sarah Anderin har gått från kock i storstaden till matkreatör i ytterskärgården.
Glass, paj eller fiskpaket. Hitta din favorit bland Sarahs hösttips.

Annons
Kocken och matboksförfattaren Sarah Anderin bjuder på sina bästa höstrecept.

Sarah Anderin väljer helst närproducerat.

– Varför ska man köpa löjrom från USA när man kan ta sikrom från sjön? Nu om man bor i skärgården finns det massor av småproducenter, fina ostar och kött i världsklass.

Säsongsbundna råvaror och miljötänk ligger i tiden, även i matbranschen.

– Men för några år sedan på restauranger var det nästan tvärtom. Man skulle ha jordgubbar i januari, för det var exklusivt.

Bor på Yxlan

När Köket hälsar på hos Sarah Anderin är hon i familjens hus på Yxlan där barnen går i skolan. Familjen delar sin tid mellan Yxlan och Svenska högarna i ytterskärgården där de är större delen av sommaren.

Där ute har Sarah Anderin sin trädgård. Hon tar även tillvara på de bär som växter vilt på ön, tranbär, hjortron och vinbär.

Odlingsintresset har hon haft sedan barndomen.

– Min syrra odlade blommor, jag odlade morötter. Jag tyckte inte att det var någon vits om man inte kunde äta det.

Kock på fiskrestaurang

I Stockholm arbetade Sarah Anderin som kock på fiskrestaurangen Lisa Elmqvist i Östermalmshallen. Nu skapar hon nya recept och gav i våras ut kokboken Matbok från Svenska högarna, med vackra bilder och inspirerande recept från alla årstider.

– Det är roligare att skriva om mat och ta fram recept. Då får man smaka på allt, säger hon och skrattar.

Hon föredrar matlagning framför bakning.

– När man bakar måste man göra precis som det står i receptet. När man lagar mat kan man göra lite som man vill och säga att det ska vara så.

Väntar inte på inspiration

Sarah Anderin sitter inte och väntar på inspiration.

– Man får se det som ett jobb.

Men ibland, särskilt vid matbordet, kommer inspirationen ändå. Så även när Köket sitter med vid bordet och testar Sarahs äppelpaj.

– Nu fick jag en idé. Man kan göra en glass med kaffe och nötter i.

Vågar vi hoppas att receptet kommer i nästa kokbok?

Mer läsning

Annons