Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätten till privatliv måste återupprättas

Nyligen såg jag vid hållplatsen Kustvägen en affisch med ett budskap från Försvarsmakten, som fick mig att spärra upp ögonen. Texten löd ”Din kusin är inte särskilt intresserad av att bevara freden utomlands”.

Dessförinnan hade jag läst och hört om andra affischer med bland annat: ”Din mamma tycker inte att vår demokrati måste skyddas”. Det underliggande budskapet är att det är något fel på kusinen, som inte vill att Sverige sänder trupp till Afghanistan och mamma, som kämpar för integriteten mot avlyssning och övervakning.

Som aktiv i kampen mot FRA-lagstiftningen, som ger staten rätt att samla in all information om vilka vi ringer, mejlar och sms:ar, fick jag ofta höra att deras avlyssning och övervakning behövdes för att rädda våra soldater i Afghanistan och att vi som slåss för mänskliga rättigheter och rättssäkerhet inte förstod hur man skyddar demokratin. Därför upplevde jag spontant dessa affischer som ett tecken på att FRA gett sig in i valrörelsen. Moderaterna som tidigare larmat högt och ljudligt över LO:s stöd till Socialdemokraterna drar sig nu inte för att använda sig av Försvaret som draghjälp inför valet 2010, tänkte jag.

Jag fick mig en annan förklaring när jag läste i Svenska Dagbladet om Försvarsmaktens 25-miljonerskampanj, där anställda reagerar mera på bristen av trovärdighet i det filmade materialet, som ingår i kampanjen, än de braskande affischerna, som rätt många finner obegripliga. Det senare förstår jag. Har man inte som jag ägnat åtskillig tid åt att sätta sig in i hur regeringens ”hjärntrust” räknat ut hur den ska hålla koll på oss alla, kan det vara svårt att begripa budskapet.

Men jag har läst i Nationalencyklopedin bland annat: ”Varje person har rätt att ha ett område som är skyddat mot intrång. Den som inte respekterar den personliga integriteten kan i de fall för vilka överträdelser av okränkbarheten uttryckligen har kriminaliserats dömas för brott.”

Det stora problemet är dock att den nuvarande regeringen och riksdagen har valt att gå i motsatt riktning – legalisera statens intrång i våra privatliv genom lag-klustret för FRA:s verksamhet. Beslut om datalagringen har de skjutit fram till efter valet i höst.

Enda möjligheten att ändra på detta är att några hundra tusen väljare ger Piratpartiet sin röst – som vågmästare i riksdagen vill vi medverka till att respekten för människors integritet återupprättas i vårt samhälle. Om staten och dess tjänare brister i respekt för landets invånare, kan man inte begära att gemene man ska lägga manken till. Man räddar inte demokratin genom att rusta ner den.

Gun Svensson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel