Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt av Centern att tänka nytt om skatterna

Jobbskatteavdragen har gjort det mer lönsamt att jobba, och har därför skapat många nya jobb. Hur många är osäkert, men enligt Konjunkturinstitutet har de fyra jobbskatteavdrag som hittills genomförts skapat mellan 90 000-104 000 nya jobb.

Annons

Finansdepartementet anger å sin sida mellan 104 000 och 121 000 jobb. Jobbeffekten blir dock mindre för varje avdrag som införs. Det femte jobbskatteavdraget, som införs nu vid årsskiftet, beräknas ge cirka 13 000 nya jobb.

Det behövs därför ett nytänkande på skattesidan. Detta lär dock inte komma från Moderaterna. De vill fortsätta med fler jobbskatteavdrag, och planerar ett sjätte avdrag som ett av sina vallöften nästa år.

Från början var det dock inte Moderaterna som idén om ett jobbskatteavdrag kom, utan från Centerpartiet. Men nu tycks centerpartisterna inte längre tycka att nya jobbskatteavdrag är speciellt effektiva när det gäller nya jobb. Istället vill man pröva andra metoder. I en intervju i Dagens Nyheter säger partiets chefsekonom Martin Ådahl att Centerpartiet nu istället vill sänka skatten för småföretag, eftersom det är de företagen som nyanställer flest.

Centerpartiet vill därför ha ett ”jobbskaparavdrag”. Detta skall innebära en sänkning av löneskatten, som är en del av de arbetsgivaravgifter företagen betalar. Enligt Martin Ådahl vill Centerpartiet halvera denna löneskatt upp till en lönesumma på 3,6 miljoner kronor. Det motsvarar ungefär tolv anställda. Det här innebär en skattesänkning för alla företag, men en sänkning som får störst betydelse för de mindre företagen.

Det är bra att Centerpartiet tänker om när det gäller skatterna, även om ”jobbskaparavdraget” inte är något helt nytt och revolutionerande. Redan i dag är till exempel löneskatten lägre för ungdomar, vilket har givit många nya jobb. På samma sätt har allianspartierna funderat på att få mer jobb genom att sänka arbetsgivaravgiften för tjänsteföretag. Denna sänkning har dock av olika skäl aldrig blivit verklighet.

Däremot genomförde Socialdemokraterna och Centerpartiet en liknande sänkt löneskatt under de båda partiernas samarbete i slutet av 1990-talet. Denna avskaffades av alliansregeringen. Sänkningen var dock inte lika stor som den Martin Ådahl föreslår.

Även småföretagarnas organisation Företagarna har ett liknande förslag, som dock innebär helt slopade löneskatter upp till 3,2 miljoners lönesumma. Företagarna hävdar att detta skulle ge många jobb, eftersom småföretagare i undersökningar pekar på de höga kostnaderna som det främsta hindret för dem att anställa fler.

Småföretagarnas inställning till en sådan här skattesänkning gör att det är rätt att försöka med ett ”jobbskaparavdrag”. Det behövs nya idéer för att få ner arbetslösheten. Höjda skatter, som de rödgröna partierna föreslår, ger inga nya jobb, och jobbskatteavdraget har haft sin tid.