Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt att låta avhopparna sitta kvar

Det är ovanligt gott om politiska vildar i Norrtäljes kommunfullmäktige just nu. Hela fem ledamöter tillhör inte något parti: två ordinarie och tre ersättare.

Det är inte bara Norrtälje som har ovanligt många politiska vildar. Samma gäller för hela Sverige. Var tredje kommun har någon politisk vilde, enligt tidskriften Dagens Samhälle. Vid samma tidpunkt under förra mandatperioden fanns det bara drygt 100 politiska vildar, medan det förrförra mandatperioden bara fanns knappt 50.

Det mesta talar för att avhoppade Sverigedemokraterna ligger bakom den stora ökningen. Enligt Dagens Samhälle har 58 procent hoppat av utav dem som 2010 valdes in i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

Så kan det lätt gå för ett nytt parti som växer snabbt. Många av dem som söker sig till partiet hoppar av när det politiska arbetat inte visar sig vara tillräckligt givande eller när de hamnar i konflikt med någon eller några i partiet.

I Sverigedemokraternas fall är det också mycket vanligt att partimedlemmar utesluts, vilket också ökar antalet politiska vildar. Här i Norrtälje är tre av de politiska vildarna före detta sverigedemokrater. Två har uteslutits ur partiet.

En annan vanlig anledning till att någon blir politisk vilde är att denne eller denna startar ett helt nytt parti, men väljer att behålla sitt fullmäktigemandat. Detta gäller även för vildarna här i Norrtälje. Två av dem som i december startade Roslagens oberoende parti (ROOP) sitter kvar som ersättare i kommunfullmäktige. En var tidigare folkpartist, den andre centerpartist.

Att politiska vildar får förekomma är mycket omdebatterat. Många tycker att detta är odemokratiskt och ett svek mot väljarna, och att det naturliga vore att den som lämnar ett parti också måste lämna sina kommunala förtroendeuppdrag för partiet. De flesta väljare röstar ju på ett parti, och inte på en person.

Många menar också att de politiska vildarna gör stor skada i politiken, eftersom de kan skapa kaos och osäkra majoritetsförhållanden.

Så är det. Men å andra sidan är också viktigt att det finns politiker som vågar stå för sin uppfattning, och säga ifrån när han eller hon tycker att partiet är på väg åt fel håll. Inte minst i lokalpolitiken spelar också personerna stor roll, inte bara partierna. Bland partierna ses det också som viktigt att öka personernas betydelse, och därför har inslaget av personval i det svenska valsystemet stärkts de senaste decennierna.

Det är därför rimligt att väljarna utser personer som sina företrädare, inte partier. Och då blir mandatet personligt och inte tilldelat ett visst parti.

Visst kan detta skapa kaos ibland, och visst skapar de politiska vildarna stor irritation inom partierna. Men det är viktigt att politiken drivs av personer, som vågar stå för sina åsikter, och inte av en anonym partiapparat.