Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapport tror på 90 000 nya vårdjobb

Fler rehabiliteringsplatser och utökade avtal inom äldrevården är två fokusområden som Stockholms läns landsting satsar på inför den stundande sommaren.

Annons

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen kommer att satsa tre miljoner kronor på rehabilitering och rehab-platser. Patienter som är färdigbehandlade kan på så vis snabbt lämna akutsjukhusen och tillfriskna på en rehab-plats i stället för att ligga kvar på sjukhus i onödan. Resurser kommer också att skjutas till inom den geriatriska vården för att skapa en sammanhängande vårdkedja för den äldre befolkningen. Detta ska ske bland annat genom utökat samarbete mellan kommuner och landstingets vårdgivare.

Genom att i större grad få invånarna att vända sig till någon av länets 16 närakuter hoppas landstinget kunna frigöra resurser till exempelvis akutmottagningarna. Mest problematiskt för sommaren är dock bristen på sjuksköterskor, särskilt de med specialkompetens, såsom barnmorskor.

Enligt en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting kommer det att behövas 225 000 medarbetare i vården och omsorgen fram till 2023. 40 procent av rekryteringsbehovet beror på ökad efterfråga på vård och omsorg. Det vill säga närmare 90 000 personer. Landstingen står med andra ord inför stora utmaningar.