Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rallyföraren från Rö tog hela världen med storm

Tisdag den 12 november  fyller rallyföraren Björn Waldegård 70 år. Han firar födelsedagen i Japan.
– Jag är en enormt priviligerad människa, säger han.

Annons

När rally fick VM-status 1979 blev Björn Waldegård sportens förste världsmästare. I och med detta blev Björn en megakändis, men inte bara i de snäva rallykretsarna, utan även för sportintresserade i allmänhet. Björn hade då i tio år tillhört världseliten i rally, efter att ha helt otippat vunnit Monte Carlo-rallyt 1969.

– Jag blev rekommenderad av en person som tyckte jag skulle köra Porsches tredjebil, säger Björn.

Han och kartläsaren Lasse Helmér från Rimbo vann hela rallyt. Därmed var Björns lycka gjord. Men vi börjar tidigare än så.

Björns rallyintresse kom redan i mycket unga år. Fadern var intresserad av motorsport, så då blev också Björn det.

– Jag lär ha skrivit i en uppsats i skolan att ”när jag blir stor, ska jag bli rallyförare”, berättar han.

Uppväxten i Rö innehöll också annat. Björn var en duktig simmare och spelade också trumpet i ett brassband. När 18-årsdagen kom och körkortet klarades av, fanns bara en enda sak på näthinnan; nämligen att köra bil.

– Jag har inte lyft trumpeten sedan dess, säger Björn.

Fram till 1969 blev det mycket åka av i Roslagsskogarna för klubben MK Rimo. Det gick bra, så pass bra att han nu fick chansen att vara med i Monte Carlo-rallyt. Och den chansen tog han med besked.

– Att vinna var en knäpp känsla. Vi fick pris av furst Rainier och Grace där i Monaco. De dagarna förändrade mitt liv. Efter det blev jag en eftertraktad förare som alla ville ha tag i.

Ett år tidigare hade han blivit pappa till dottern Marika, och han stod i valet och kvalet om hur han skulle göra med sin framtid.

– Jag hade planerat att bli bonde, jag var nygift och vi hade Marika. Men då sa min hustru Anita: lägg två år på det och se hur det blir. Det blev 23 år som professionell.

– Anita har dragit ett tungt lass i alla år. Jag hade 200 resdagar per år.

Det vittnar den digra meritlistan om. Han vann totalt under karriären 16 VM-rallyn, bland annat fyra segrar i världens hårdaste rally i Kenya.

– Jag körde Safarirallyt första gången i början på 70-talet, och blev då förälskad i landet, säger Björn.

Björn har tävlat i 52 länder.

– Jag känner mig rätt nöjd, och skulle lätt kunna leva om mitt liv. Jag tänker inte så mycket på att jag är 70 år, säger han.

Födelsedagen firar han i Japan, inbjuden av Toyota.

– Jag har haft sådan tur i livet. Jag blir inbjuden då och då. Jag blir varm i hela kroppen av det bemötandet.