Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rådmansö-kompanier blandar musik med livsval

Vilka val gör vi i livet? Och hur gör man för att få vara sig själv? Det är frågor som lyfts fram i Rådmansökompaniernas nya show.

Annons

Förra gången handlade det om tid. Då satte Rådmansökompanierna fokus på stress och tidstjuvar i föreställningen Vems är tiden? Nu är de tillbaka med The show must go on, som spelas i Rådmansö kyrka på söndag.

– Vi har grottat ner oss i frågor om vilka val människor gör i livet, säger Åsa Norrby, som leder kompanierna tillsammans med Eva Kronvall.

För att utforska hur vi gör våra val bjöd de in till en kick off i somras, där deltagarna fick gå in i olika rum och ställas inför valsituationer.

– Vi ville ta reda på varför man gör olika val. Det kan vara ett snabbt val, ett bekvämt val eller ett val utifrån grupptryck, säger Åsa Norrby.

Barn och vuxna blandades under dagen, där det handlade om allt från att välja en färg eller ett föremål till att klä ut sig och ta bilder av sig själv som någon annan.

– Sen fick man notera på en klottervägg vad man vill göra och uppleva under den tid man har kvar att leva, säger Åsa Norrby.

Där handlade punkterna mycket om familjen, att få göra saker med sina barn och att få se sina barn lyckliga. Sedan träffen i somras har Rådmansökompanierna vaskat fram kärnan ur det som kom fram.

Resultatet har blivit föreställningen The show must go on, där musik varvas med olika scener.

– Huvudpersonen är en clown, en clown använder ofta misslyckanden för att vara rolig, säger Åsa Norrby.

Rådmansökompanierna består av barn, ungdomar och vuxna i åldrar från sju år upp till närmare åttio år. I arbetet med The show must go on ville många av barnen och ungdomarna att de vuxna skulle kliva fram och berätta om hur man gör sina val i livet.

– Det var tydligt att de sökte mycket ledning av de vuxna, säger Åsa Norrby.

I centrum finns också frågan om vilka vi är bakom den bild vi visar upp utåt.

– Är man alltid den man tror bakom masken, säger Åsa Norrby.

Där kommer också frågan om att vara sig själv in i bilden. Och att det inte är så lätt alla gånger.

– Ungdomarna gör en väldigt stark scen som handlar om att man måste få vara sig själv, säger Åsa Norrby.

Fem musiker finns med i The show must go on, där kända låtar av bland andra Abba, Orup och Elton John vävs ihop med de olika scenerna. Förra gången fanns ett tydligt budskap från Rådmansökompanierna. Att vara rädd om sin tid och inte låta den stjälas av tidstjuvar och stress. Den här gången finns också en kärna, som Åsa Norrby lyfter fram.

– Det viktigaste är att leken aldrig får ta slut. Det är där vi landar.

The Show must go on spelas i Rådmansö kyrka söndag 23 mars kl 14 och kl 18.

The Show must go on

Musikteater

Rådmansökompanierna under ledning av Eva Kronvall och Åsa Norrby

Musiker: Mårten Strandberg, Jonathan Thorpenberg, Johan Ekströmmer, Andreas Berglund, Sebastian Norrby

Ljud och ljus: Anders Norrby, Joppe Hellbergh

Rådmansö kyrka söndag 23 mars kl 14 och kl 18