Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänsten granskar sitt agerande

Ett larm som befarades sluta i en drunkningsolycka försenade räddningstjänsten. Nu ska såväl brandförloppet som räddningstjänstens agerande granskas.

Annons

Klockan 00.05 under måndagskvällen fick räddningstjänsten i Norrtälje larm från en privatperson om att en berusad kvinna simmat ut i Erken vid Koludden, väster om Svanberga.

Åtta minuter senare gick det automatiska brandlarmet på Gransätersgatan. Då var räddningstjänsten redan på väg mot Svanberga och i stället larmades Rimbos deltidsstyrka fram till Norrtälje.

Jourhavande brandmän i deltidsstyrkan har i normalfallet fem minuter på sig från att de blir väckta i sina hem tills de ska sitta påklädda i brandbilen. Natten till i går gick det snabbare än så och 22 minuter efter att larmet gått var de på plats i Norrtälje.

– Det var väldigt olyckligt att de här larmen kom så tätt inpå varandra. Samtidigt är det fantastiskt att Rimbostyrkan kan agera så här snabbt, säger Christer Bergh, ställföreträdande räddningschef i Norrtälje.

I normalfallet omdirigeras länets brandstyrkor så fort brandmännen som åker på ett larm ser att en insats drar ut på tiden.

Det kan innebära att personal från Rimbo åker mot Norrtälje medan personal från Vallentuna eller Åkersberga täcker upp i Rimbo. Natten till i går hann man inte göra den rockaden.

Räddningstjänsten vill nu att insatsen kring storbranden blir ordentligt granskad och utvärderad.

– Dels vill vi se hur branden har gått till och vilka bakomliggande orsaker som finns så att vi kan förebygga att det händer igen. Vi vill också att man tittar på hur vi har genomfört insatsen och om vi hade kunnat göra något bättre, säger Christer Bergh som förstår att fördröjningen har väckt starka känslor hos många.

– Tyvärr kan vi inte ha en bättre beredskap än vad vi har. Eller, det kan vi kanske kan, men det skulle kosta väldigt mycket pengar.

För att få en objektiv bild av insatsen kommer ett annat brandförsvar anlitas för granskningen.

Räddningsinsatsen vid Erken drog ut på tiden då kvinnan inte ville komma upp ur vattnet, men räddningstjänsten lyckades till slut dra upp henne i en båt. Hon fördes till sjukhus i ambulans men ska ha undkommit utan skador.