Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda liv - inför avgiftsfri simundervisning

Vänsterpartiet Norrtälje har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där vi föreslår att kommunen anordnar avgiftsfri simundervisning för de invånare som inte kan simma. Vi vill att samtliga icke simkunniga invånare i kommunen från grundskoleålder och uppåt ska ha erbjudits avgiftsfri simundervisning före 2021 års utgång, och att erbjudandet till den enskilde kvarstår tills simkunnighet nåtts.

Anmäl text- och faktafel

Sommaren närmar sig, och med den ökar också risken för drunkningsolyckor. Tyvärr var sommaren 2018 den värsta drunkningssommaren på tolv år. Kring slutet av 1800-talet omkom i Sverige drygt 1000 personer i drunkningsolyckor varje år. Under 1940-talet sjönk antalet omkomna till cirka 500 per år. Detta tack vare en kraftig satsning på den allmänna simkunnigheten.

Men antalet omkomna barn och ungdomar har nu ökat och är det näst högsta under 2000-talet. I Region Stockholm har antalet drunkningsolyckor fördubblats mellan 2017 och 2018. I Norrtälje kommun var antalet drunkningsolyckor 2018 fyra stycken.

Drunkningsolyckor skördar offer i samtliga åldrar och samhällsskikt. Många blir hjärnskadade för livet och familjer och närstående drabbas hårt. Svenska Livräddningssällskapet (SLS) skriver att ”Cirka två miljoner svenskar uppger att de inte kan - eller är osäkra på om de kan simma 200 meter.” De skriver också att många vill utveckla sin simförmåga.

Att kunna simma är en förutsättning för både barn och vuxna för att fullt ut kunna ta del av allt som Sommarsverige har att erbjuda. Men simkunnighet är ingen självklarhet. Skolans resurser räcker inte till och simundervisning kräver både tid och resurser från föräldrar.

Skolan ska, enligt läroplanens mål, ta ansvar för att kontrollera elevernas simkunnighet. För de som inte klarar de uppsatta målen ska kommunen eller skolan, på lämpligaste sätt, arrangera eller anvisa utbildning i simning. Men bara knappt hälften av föräldrarna anser att skolan gör tillräckligt för att lära barn att simma.

Ju mer föräldrarna tjänar, desto vanligare är det att deras barn lär sig simma i simskola. Och ju mindre de tjänar, desto vanligare är det att barnen lär sig simma i skolan eller inte alls. Det tycks alltså finnas ett samband mellan föräldrarnas inkomst och deltagande i simskola. Detta är oacceptabelt.

Badplatser och stränder är viktiga mötesplatser för människor under somrarna. Av trygghets-, trivsel- och säkerhetsskäl anser Vänsterpartiet därför att det är viktigt att kan simma, speciellt i en skärgårdskommun. Simundervisning för kommunens invånare, utomhus och inomhus i badhusen, ska av jämlikhetsskäl vara avgiftsfri.

Per Claesson (V) Britt-Mari Bardon (V) Ola Nordstrand (V) Johannes Folkesson (V) Jessica Hilwëyn (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel