Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda arbetet mot våld i nära relationer

Det var i bred politisk enighet som arbetet för kvinnofrid prioriterades högt på dagordningen förra mandatperioden. Norrtälje kommun anställde 2017 en strateg som skulle arbeta kommunövergripande och förebyggande mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck i kommunen.

Vi vet sedan tidigare att det förebyggande arbetet är oerhört viktigt i kampen för att motverka våld i hemmet. Det är också oerhört viktigt att personal som kan tänkas möta någon som utsatts för den här typen av brott – i skolan, inom vården, vid socialtjänsten eller hos polisen – är utbildade och har kunskap om hur man upptäcker, och bemöter, de som blivit utsatta. Norrtälje kommuns strateg har varit oerhört viktig i det här arbetet.

Vi vet också att när mer tid tillbringas hemma, som under den rådande coronapandemin, så riskerar vardagen att förvärras för de grupper som far illa i sin hemmiljö och utsätts för våld av närstående. Det är därför väldigt viktigt att kommunen står väl rustad för att hantera den eventuella ökning som vi kan se av våld i nära relationer i coronapandemins kölvatten.

På internationell nivå har FN:s generalsekreterare ”uppmanat alla regeringar att sätta kvinnors säkerhet först när de bekämpar pandemin”. Den svenska regeringen har också tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna satsat 100 miljoner kronor som går till organisationer som jobbar med de här frågorna. Men i Norrtälje kommun har strategen mot våld i nära relationer varslats av besparingsskäl.

Det här är inte rätt tid att avveckla det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer. Det här är den tid då det behövs som mest.

Därför vädjar vi socialdemokrater nu till det moderatledda styret att tänka om. Vi vädjar till det att hitta en lösning för att fortsätta med det kommunövergripande, förebyggande arbetet mot våld i nära relationer. Politik är att vilja och att prioritera – och det här är ett arbete, och en grupp människor, som vi inte har råd att prioritera bort.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd Norrtälje kommun

Hanna Stymne Bratt (S), 2:e vice ordförande socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel