Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pythagoras viktigare än politiska sekreterare

Annons

Det är väl känt att Liberalerna var emot införandet av politiska sekreterare. Hade fler röstat på oss hade det inte heller blivit några politiska sekreterare.

Anmäl text- och faktafel

För att få igenom ett alliansstyre efter valet var vi dock tvungna till några kompromisser. Införandet av politiska sekreterare var en sådan kompromiss.

I gengäld har vi fått igenom en lång rad liberala reformer. Hela 27 vallöften har redan infriats, såsom införandet av äldreombudsman, mobilfria klassrum, sommarlovsentreprenörer, vikariebank, satsningar på resursklasser, cykelvägar, norra båtlinjen, spontanidrottsplatser och inte minst en ekonomi som minskar kommunens framtida lånebehov. Inom kort utannonseras även tjänsten som stadsarkitekt.

Vi var det enda partiet som motsatte oss införandet av politiska sekreterare och tvingades därför kompromissa. En rimlig kompromiss kan jag tycka. Dels eftersom vi fått mycket annat i utbyte, dels eftersom jag egentligen inte har något emot politiska sekreterare i sig.

Men politik handlar om att prioritera. När personal inom skola, vård och omsorg går på knäna har jag helt enkelt svårt att prioritera 3,5 miljoner kronor per år till politiska sekreterare.

I arbetsuppgifterna för politiska sekreterare ingår bland annat att skriva debattartiklar, insändare och inlägg i sociala medier åt partiernas gruppledare. Jag tycker det är anmärkningsvärt att politiker inte skulle klara av att göra detta själva. Det finns också en demokratiaspekt på detta, eftersom väljarna då inte får veta vad politikerna egentligen tycker och tänker. Det som presenteras blir en tillrättalagd sanning som någon annan har skrivit.

Mats Wedberg må bli upprörd över en tweet jag har skrivit, men jag har i alla fall skrivit den själv. Jag står också för att jag tycker att satsningen på politiska sekreterare är att prioritera resurserna fel. Särskilt tydligt blir det när vissa politiska sekreterare missbrukar rollen och närmast blir rena propagandatroll, utan några som helst skrupler eller vilja att hålla sig till sanningen. Väl använda skattepengar? Knappast.

Jag vill dock framföra att de allra flesta politiska sekreterare gör att alldeles utmärkt jobb. Trots att jag har invändningar på hur vissa väljer att utföra sitt uppdrag är min invändning främst principiell; det är inte effektivt användande av våra skattepengar.

Skulle jag få som jag vill skulle pengarna kunna användas mycket bättre, till exempel inom vård, skola och omsorg, eller för all del även Pythagoras.

Det var det jag föreslog i min tweet, som alltså uttryckte stöd för Pythagoras. Det tycker Miljöpartiet och Mats Wedberg är så provocerande att de skriver en debattartikel om det. Det som upplevs som provocerande är alltså att jag föreslår en konkret lösning på Pythagoras ekonomiska problem. Miljöpartiet självt är däremot tillsammans med övriga oppositionen fortfarande svaret skyldig hur det vill lösa finansieringen. Istället för att komma med ett konstruktivt förslag ägnar Miljöpartiet sig åt att håna de förslag som ges.

Jag har svårt att se framför mig att det skulle ske några större folkliga protester om vi avskaffade systemet med politiska sekreterare. I ett demonstrationståg för att behålla politiska sekreterare skulle nog Miljöpartiet få gå ensamma, möjligtvis i sällskap med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och ROOP. Om de nu inte skulle skicka sina politiska sekreterare att demonstrera åt dem.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel