Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pythagoras öppnar dörrarna för säsongen

Motorer och maskiner, barnverkstad och experiment. Pythagoras har öppnat för säsongen. Nytt för i år är utställningen ”Året är 1914” och en gungande blueshelg.

Pythagoras har slagit upp portarna för sommarsäsongen. Under tio veckor är industrimuseet öppet dagligen för besökare, med midsommarhelgen som enda undantag.

Fabriken lockar med en levande historisk miljö fylld av tändkulemotorer och maffiga maskiner. Dessutom finns en tidstypisk arbetarbostad och Varggropen med sin barnverkstad.

– Vi har en del nya inslag och experiment där i år, berättar museichefen Erika Grann.

Nytt för i år är också en utställningslokal i anslutning till arbetarbostaden. Där visas temautställningen ”Året är 1914”.

I likhet med många andra kulturinstitutioner lyfter Pythagoras fram att det är hundra år sedan första världskriget bröt ut. Det är också temat för årets kulturarvsdag.

– Vi ser på 1914 ur olika perspektiv. Hur det såg ut i världen, i Norrtälje och på Pythagoras. Och hur var det för en arbetarfamilj år 1914, säger Hans Landgren, somhar arbetat fram utställningen tillsammans med Eva Landgren och Kerstin Sandberg.

Resultatet är en lättillgänglig presentation med texter och bilder som berättar om år 1914.

För Pythagoras innebar krigsåren en omställning av produktionen.

– Man började tillverka verktygsmaskiner, bland annat järnsvarvar, och blev märkesledande, säger Hans Landgren.

– Pythagoras gör sina bästa år under första världskriget, fortsätter han.

På utställningen finns fotografier från mobiliseringen vid Gärdsudden (nuvarande Kärleksudden), citat ur Norrtelje Tidning i augusti 1914 och bilder från stadslivet på Hantverkaregatan och Stora Brogatan.

Texterna berättar både om krigsutbrottet och om vardagslivet i Norrtälje, med en ny vattenledning och teatern som invigdes det året.

Dessutom visas en film med inslag från bland annat Baltiska utställningen i Malmö och från Pythagoras.

Annars är mycket sig likt på industrimuseet, som brukar locka mellan fem och sex tusen besökare i olika åldrar varje år.

– Barnfamiljerna vill uppleva lekverkstaden, medan männen vill lyssna på tändkulemotorer och se maskinerna, säger Erika Grann.

I år blir museet också festivalarena, när Norrtälje blues och rock flyttar till Pythagoras och fyller gården med musik sista helgen i juli.

– Det ska bli jättespännande, det blir intimt och sammanhållet i den här miljön, säger Erika Grann.

– Den här miljön är bluesig, säger Hans Landgren.