Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pythagoras är en resurs för Norrtälje kommun

Annons

De senaste tre åren har Pythagoras industrimuseum varit öppet för spontanbesök sex dagar i veckan klockan 12-16, elva månader om året. Sommartid öppet varje dag med två guidade visningar per dag: en för vuxna och en för barn. Året runt har grupper kunnat boka besök.

Anmäl text- och faktafel

Som gick att läsa i Norrtelje Tidning för en tid sedan har vi i år i väntan på nytt verksamhetsavtal med Norrtälje kommun pausat öppethållandet för spontanbesök. Fortfarande kan dock grupper boka guidade visningar och vi har flera evenemang på gång.

Men vilken nytta har man egentligen av vårt museum? Varför är just vi en resurs värd att satsa på? Vad gör Pythagoras speciellt? Det vill vi gärna ge några exempel på:

Unikt kulturarv. Museet är en autentisk gammal tändkulemotorfabrik med maskiner, motorer, kontor, arbetarhem och uthusbyggnader med tillhörande arkivmaterial och människors berättelser. På platser som Pythagoras ägde historien rum. På riktigt.

Pythagoras har ingen annan motsvarighet någonstans. Anläggningen har klassats som byggnadsminne, vilket ger lagens starkaste skydd och samtidigt ställer stora krav på underhåll och reparationer. Vi förvaltar ju allas gemensamma kulturarv. Museet drivs av en stiftelse bildad av föreningen Pythagoras Vänner och Norrtälje kommun.

Ett levande museum. Här snurrar maskiner och motorer, det luktar, låter och lever. Personalen är utbildad inom museiämnena. Vid ett besök här berättas ett stycke svensk historia med enorm bredd: allt från teknisk utveckling till historia och stora samhällsfrågor.

Vi har satsat särskilt på att vara en resurs för skolorna och har program i flera ämnen, bland annat teknik, samhällskunskap och historia. Programmen är utformade från målen i läroplanen och bidrar till måluppfyllelser. De riktar sig till allt från förskoleklasser till gymnasiet och särskolor.

Barnens Pythagoras – barnkulturcenter. I fabrikens stora vackra pack- och provkörningshall finns Barnens Pythagoras. Det är en plats för lek och lärande om teknik och mekaniska principer. Tack vare barnverksamheten kommer hela familjer till museet: mor- och farföräldrar, barn och barnbarn. Det finns stor potential att utveckla lokalen till ett barnkulturcenter där den pedagogiska verksamheten samsas med scenkonsten genom flexibel scen och cirka 100-150 fasta sittplatser.

Besöksmål. Pythagoras kan bara upplevas här, på plats i Norrtälje, och hit kommer man därför från hela Sverige. Det centrala läget på Södra Bergen i Norrtälje gör oss lättillgängliga. Våra besökare bidrar ekonomiskt till andra aktörer genom att betala för hotellnätter, restaurangbesök, shopping i stadskärnan med mera.

Det finns många fina sommarevenemang. Men vad händer på vintern? Pythagoras har satsat på kontinuitet i öppethållandet – en plats med kvalitativt och varierat utbud dit man vet att man alltid kan gå, även en kall februaridag. Oavsett om man är turist eller kommuninvånare. Det är viktigt med sådana platser.

Vi ses på Pythagoras! Vi har arbetat för att göra Pythagoras till en självklar mötesplats för många och med arrangemang både i egen och andras regi: julmarknad, Pythagorasdagar, föreläsningskaféer, filmvisning, musik, teaterföreställningar, mopedträffar, mopedrally, trädgårdsträffar, lovaktiviteter med mera.

Pythagoras hade 19 750 besökare år 2016, 16 000 år 2017 och 16 300 år 2018. Det är vi stolta över. Just nu är framtiden osäker. Men vi kan lova att om vi får de medel till verksamhet som vi har ansökt om kan vi vårda, visa och utveckla museet som tidigare och fortsätta vara en resurs för Norrtälje kommun.

Mats Törnquist, ordförande i Stiftelsen Motorfabriken Pythagoras

Erika Grann, museichef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel