Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiatrin måste bli mer tillgänglig

För många blev det en chock när den kände och mycket begåvade filmregissören tog sitt liv och plötsligt inte längre fanns ibland oss. Utan att veta något om just hans bevekelsegrunder måste varje sådan händelse leda till att vi börjar fundera över vår förmåga till att i samhället ta hand om varandra och bli en ny väckarklocka för vår psykiatriska vård.

Annons

95 procent av dem som begår självmord beräknas ha en psykiatrisk diagnos. Bland män yngre än 44 år är självmord den vanligaste dödsorsaken. Varje självmord är en olycka, ett nederlag och ett trauma. Oftast handlar det om att man inte klarar av att lösa ett livsproblem och inte ser några möjligheter att lösa dem och känner sig ensam även om man har många omkring sig. De anhöriga når inte fram.

Innan problemen ter sig olösliga finns det stora möjligheter att hjälpa, men då måste hjälpen vara lätt tillgänglig och kunnig och intresserad.

Den första kontakten för att få psykisk hjälp ska vara på vårdcentralerna, men där är resurserna och kompetensen helt otillräcklig. Av alla som söker vård har de som gör det av psykiatriska orsaker ökat från 29 procent till 37 procent på knappt tio år. Psykiska störningar är vårt största folkhälsoproblem och mycket vanligare än diabetes.

Det som är mest oroande är dock att vårdcentralerna totalt sett har alldeles för lite resurser och i Norrtälje har resurserna för primärvården märkligt nog minskat sedan 2010. De psykologiska och psykiatriska resurserna på vårdcentralerna måste radikalt utökas och där bör också finnas psykiater. Specialistpsykiatrin är svårtillgänglig och allt mer upptagen av bland annat neuropsykiatrisk problematik.

Otillräckliga behandlingsmöjligheter för de stora grupper, som har handikappande fobier, depressioner, ångestsyndrom och utmattningssyndrom, kostar stora summor i onödiga sjukskrivningar och lidande. Det är i dag meningen att de stressade allmänläkarna och några få kuratorer på vårdcentralerna och en psykolog också ska sköta liknande problem hos barn och unga och äldre. Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) går i dag på knäna när vart tionde barn och ungdomar i Norrtälje söker vård och när elevhälsan är otillräcklig. Antalet barn och ungdomar som söker vård har fördubblats på ett decennium i Stockholmsområdet.

Ungdomarna söker inte till vårdcentralerna eftersom barnpsykiatrisk expertis saknas där. De söker direkt till BUP eller möjligen till ungdomsmottagningen, som dock inte har behandlingsresurser. När framförallt allt fler tjejer och unga kvinnor mår allt sämre måste vi se till att få ett barnpsykiatriskt team i primärvården och det ska vara integrerat i Tiohundras verksamhet med nära samarbete med barnmottagning, BUP, allmänläkare, elevhälsa och specialistmottagningen för unga vuxna.

Även på andra sidan av befolkningspyramiden finns all anledning till förstärkning. Ensamstående äldre män är en riskgrupp för självmord. Mycket få deprimerade eller ångestfyllda personer över 70 år får i dag hjälp inom psykiatrin och än mer sällan får de psykoterapeutisk hjälp, trots att mediciner ofta har betydligt värre biverkningar hos äldre än hos unga.

Psykiatrin för de stora patientgrupperna måste flytta ut och remisskrivandet minska. Använd de statliga medlen för psykiatrin till psykiatri och inte till landstingets svarta hål. Om det moderatledda kommunfullmäktige inser att det också måste slopa sparbetinget på äldrevården i Norrtälje (60 miljoner under de närmaste åren), och det moderatledda landstinget också inser att det bör slopa de generella sparbetingen på sjukhusen, skulle Tiohundra ha råd med en tillräcklig primärvårdspsykiatri.

Förverkliga äntligen talet om att satsa på primärvård och psykiatri! Vi behöver en förebyggande och tillgänglig sjukvård med helhetssyn. Det finns en nollvison gällande självmord som inte åtgärdas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel