Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester mot ny fjärrvärme

Dyra leveranser av fjärrvärme hotar i Hallstavik. Orsaken är att grannar överklagat Norrtälje Energis planer på en ny pelletspanna i samhället.

Drygt 20 Hallstaviksbor överklagar bygget vid Industrivägen till länsstyrelsen för andra gången. De befarar att deras villakvarter förvandlas till industriområde med ökad tung trafik. Panncentralens 20 meter höga skorsten och de två pelletssilorna, 16 meter höga, försämrar dessutom utsikten drastiskt, anser ortsborna.

Christer Toftgård, plan och projektchef på kommunala Norrtälje Energi, förstår invändningarna.

– Men vi har utrett störningssituationen noga och planerar bullerskyddsåtgärder. När anläggningen väl är på plats kommer den knappt att märkas, säger han.

Norrtälje Energi undersöker två olika lägen för den nya fjärrvärmeanläggningen. Dels Industrivägen, dels korsningen Tulkavägen-Skolvägen. Den senare är energibolagets förstahandsalternativ.

– En panncentral vid Tulkavägen-Skolvägen skulle hamna mitt i fjärrvärmenätet. Anslutningsvägarna blir kortare och vi behöver inte gräva upp samhället i samma utsträckning, säger Christer Toftgård.

Bolagets problem är att bygglovet för den placeringen också har överklagats. Nu börjar det dessutom bli bråttom. I oktober stänger Hallsta pappersbruk sin biobränslepanna. Därmed upphör leveranserna av spillvärme från bruket till kommunens fjärrvärmenät.

Politikerna har gett klartecken för Norrtälje Energi att investera 30 miljoner kronor i en pelletseldad panncentral som tar över fjärrvärmeförsörjningen i Hallstavik.

Christer Toftgård räknar med att det tar sex månader att bygga anläggningen. Det betyder att spaden måste sättas i jorden nu. Trots förseningar garanterar han att fjärrvärmekunderna ska få sina leveranser. Den tillfälliga lösningen blir troligen att ställa upp mobila containerpannor som producerar oljeeldad värme.

– Men det blir mycket dyrare att elda med olja i stället för pellets. Bränslepriset är det tredubbla, säger Toftgård.

Blir det abonnenterna som får betala notan?

– Nej, inte direkt. Men allt som gör vår produktion dyrare påverkar förstås fjärrvärmetaxan. Samtidigt försöker vi pressa driftkostnaderna på andra håll för att kompensera, säger Christer Toftgård.

Grannarna som överklagat anser att den nya panncentralen borde placeras vid bruket i norra Hallstavik där det inte finns någon bebyggelse. De får stöd av Christer Toftgård. Det var den första lösningen bolaget tittade på, påpekar han.

– Men tyvärr har bruket och Vattenfall, som har ledningar i området, sagt nej till alla våra alternativ i de norra delarna, säger Toftgård.

840 fjärrvärmekunder i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik

Kommunala bolaget Norrtälje Energi AB levererar fjärrvärme till 840 kunder i kommunen. Det sker via eldning av flis i biobränslepannor i Norrtälje (Arsta), Rimbo och Hallstavik.

Ungefär hälften av abonnenterna är villaägare. Övriga kunder är större fastigheter som flerfamiljshus, skolor, vårdhem och industrier.

Norrtälje Energi har 76 fjärrvärmekunder i Hallstavik där framtiden just nu är osäker. Energibolaget vill bygga två pelletspannor, en huvudanläggning och en mindre panna i reserv, som ska stå klara när Hallsta pappersbruk stryper leveranserna till kommunens fjärrvärmenät i oktober.

Huvudanläggningen ska utrustas med en bullerskyddad blåsmaskin att transportbilen kan vara helt avstängd under tiden för pelletslossning. Leveranser sker vardagar 07-18 och behovet är en transport per dygn under vintern.