Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protest mot Ikea

Under lördagen genomför föreningen Skydda skogen aktioner mot Ikeas påstådda skövling av urskog i ryska Karelen.

Annons

På varuhus i Uppsala, Stockholm och sex andra städer protesterar Skydda skogen mot företagets verksamhet i Ryssland, som SVT:s Uppdrag granskning tog upp i veckan.

Föreningen: De avverkar urskog- Vi vill uppmärksamma Ikeas kunder på att Ikeas fina ord om miljöansvar för träprodukter inte stämmer överens med verkligheten, säger Maria Westerberg, vice ordförande i föreningen i ett pressmeddelande.

Enligt Skydda skogen har de samarbetat med den ryska miljöorganisationen SPOK på plats i Karelen, där de ska ha sett hur Ikeas helägda dotterbolag Swedwood avverkar urskog och andra skogar med höga naturvärden.

Ikea: Vi bevarar mångfaldenIkea hävdar däremot att de ägnar sig åt skogsbruk i Karelen och skriver på sin hemsida: "Cirka 17 % av det totala arrendet i Karelen är avsatt från avverkning, vilket är högt över alla lagkrav. Detta gör vi för att bevara den biologiska mångfalden.

Avverkningstakten på vårt arrende i Karelen är låg; cirka 0,4 % av arrendet per år, vilket är betydligt lägre än avverkningstakten för en skog i Sverige och lägre än genomsnittet för Karelen."