Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protest mot Ikea

Under lördagen genomför föreningen Skydda skogen aktioner mot Ikeas påstådda skövling av urskog i ryska Karelen.

På varuhus i Uppsala, Stockholm och sex andra städer protesterar Skydda skogen mot företagets verksamhet i Ryssland, som SVT:s Uppdrag granskning tog upp i veckan.

Föreningen: De avverkar urskog- Vi vill uppmärksamma Ikeas kunder på att Ikeas fina ord om miljöansvar för träprodukter inte stämmer överens med verkligheten, säger Maria Westerberg, vice ordförande i föreningen i ett pressmeddelande.

Enligt Skydda skogen har de samarbetat med den ryska miljöorganisationen SPOK på plats i Karelen, där de ska ha sett hur Ikeas helägda dotterbolag Swedwood avverkar urskog och andra skogar med höga naturvärden.

Ikea: Vi bevarar mångfaldenIkea hävdar däremot att de ägnar sig åt skogsbruk i Karelen och skriver på sin hemsida: "Cirka 17 % av det totala arrendet i Karelen är avsatt från avverkning, vilket är högt över alla lagkrav. Detta gör vi för att bevara den biologiska mångfalden.

Avverkningstakten på vårt arrende i Karelen är låg; cirka 0,4 % av arrendet per år, vilket är betydligt lägre än avverkningstakten för en skog i Sverige och lägre än genomsnittet för Karelen."