Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Promenader och massage gör att färre dementa behöver läkemedel

Åtta av tio äldre boende på August Jansgården i Hallstavik klarar sig idag med färre läkemedel än de gjorde för fem år sedan.
Anledningen är att vårdbolaget Tiohundra AB som driver boendet har satsat på aktiviteter för att minska behovet av sömnmedel och lugnande.

Annons

På August Jansgården i Hallstavik klarar sig åtta av tio boende med mindre läkemedel än vad de gjorde för fem år sedan.

På det offentligägda vårdbolaget Tiohundra AB:s vård- och omsorgsboenden i Norrtälje kommun har man valt att ​avveckla tankesättet att lösa symtom som oro, sömnstörningar och aggressivitet med läkemedel.

Istället arbetar man med personliga bemötandeplaner sedan fem år tillbaka. Det innebär olika aktiviteter eller andra insatser. Ett team med sjuksköterska, enhetschef, vårdbiträde och undersköterska finns på samtliga vård- och omsorgsboenden.

På August Jansgården i Hallstavik har man har gjort en uppföljning på tio boende. Åtta av dem klarar sig i dag med färre läkemedel jämfört med när deras första plan gjordes för fem år sedan.

– I dag använder vi andra åtgärder än bara läkemedel för att bemöta oro, sömnstörningar, aggressivitet och vandringsbeteende, säger Raisa Lidén, som är enhetschef på August Jansgården i Hallstavik i ett pressmeddelande.

– När omvårdnadsåtgärder sätts in minskas också de lugnande läkemedlen i takt med uppföljningarna. I och med detta så observerar sjuksköterskorna även blodtrycksmediciner, och andra starka smärtlindrande läkemedel i uppföljningarna, säger Raisa Lidén.

Några av åtgärderna som sätts in kan vara taktil massage, promenader och en noggrann uppföljning av läkemedelshanteringen med läkare.

Idag har man full koll på vilka som använder läkemedel som man i dag vet är olämpliga och det pågår ett aktivt arbete för att avveckla dem.

Annons