Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Projektet får inte rinna ut i sanden

Ett nybildat företag från Stockholm, men med rötter i Norrtälje, har anmält intresse för att bygga 300 hyresrätter i Norrtälje. Det går inte att vara annat än positivt inställd till detta.

Annons

Som vi nyligen kunde läsa i Norrtelje Tidning är det tolv års väntetid för en hyreslägenhet i centrala Norrtälje. Bristen på hyresrätter försvårar för ungdomar att flytta hemifrån och att bo kvar i kommunen, men även för människor som flyttar hit och företag som vill rekrytera personal.

Läget, som Norrtälje kommun nu erbjuder bostadsföretaget, är också bästa tänkbara, alldeles bakom kommunhuset med närhet till centrum, pendlarbussar och naturområden i Vigelsjö och Färsna. Det kan bli riktigt bra hem för många människor.

För oss i Vänsterpartiet känns det mycket viktigt att en sådan här satsning blir seriös och väl utförd. Området har varit på gång vid flera tillfällen under den senaste tioårsperioden, men vid alla tillfällen har planerna av olika anledningar runnit ut i sanden.

Det är också viktigt att nya hem står färdiga så snart som möjligt. Det här är ett projekt som kan påverka staden i en positiv riktning, ett projekt som kommer att ha enbart positiv påverkan för medborgarna. Det finns ingenting som känns kontroversiellt eller märkligt med att bygga dessa nya hem för alla människor som väntar.

Satsningen är helt enkelt för viktig för att slarvas bort. Därför vill vi i Vänsterpartiet, med stöd av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, försäkra oss om att det finns ekonomi för att utföra projektet och att byggnationen i området inte än en gång rinner ut i sanden. Därför ville vi villkora avtalet med att företaget senast i augusti redovisar hur hyresrättsprojektet ska finansieras. Det är inget sätt att misstänkliggöra eller försöka skrämma bort företaget utan bara ett seriöst sätt att försäkra oss alla om att vi verkligen kommer att få se hyresrätter på den attraktiva marken bakom kommunhuset.

I ett större perspektiv tycker vi att detta är ett mycket bra tillfälle för kommunen att i anslutning till området bygga en ny förskola som samtidigt som den erbjuder nya platser, kan ersätta de tillfälliga, dyra paviljonger som i augusti 2012 ersatte gamla Blåklinten i Vigelsjö. Paviljongerna kostar i dag fyra gånger mer än den nybyggda förskolan i nya Solbacka, trots att de är mindre och inte anpassade för förskoleverksamhet.

De höga kostnaderna för paviljongerna slås ut och tas från barnpengen, så att alla barn inom den kommunala barnomsorgen drabbas. Trots att barnpengen höjs, får förskolorna reellt ut mindre pengar per barn, vilket leder till större barngrupper för att få ekonomin att gå ihop. Det är alltså billigare att bygga en ny förskola, och området runt kommunhuset var ett av de första områden det tittades på när Blåklinten skulle ersättas.

Ibland är den första tanken den bästa. Detta är ett ypperligt tillfälle att såväl få paviljongerna utbytta och få ändamålsenliga, kommunägda förskolelokaler för Vigelsjöbarnen samt sänka lokalkostnaderna och kunna erbjuda de nya hyresgästerna även närhet till en förskola.

Vi vill betona att vi ser mycket positivt på byggandet av flera nya hem att hyra i Norrtälje. Vi ser också närhet till bra förskolor som en kvalitet som lockar människor att stanna kvar och flytta till kommunen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel