Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Norrtälje ställer krav inför valet

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Norrtäljes pensionärer känner sig bortglömda. Ett nytt handlingsprogram ska väcka politikerna hoppas PRO:s Gunnar Marstorp. – Vi utgör en femtedel av väljarkåren men har väldigt lite inflytande, säger han.

Annons

PRO, Pensionärernas riksorganisation, har åtta lokala föreningar i Norrtälje. De har nu tagit fram ett kommunalpolitiskt handlingsprogram för mandatperioden 2014-2018.

Där listas rader av åtgärder som de äldre vill införa. Fler boendeformer för äldre, utbyggd vård med särskilda äldrevårdscentraler och mer pengar till pensionärsföreningarna är några av kraven.

– Vi är inte bara en intresseorganisation. Vi är även en kamporganisation, sa Gunnar Marstorp, ordförande för PRO:s samorganisation i kommunen, när materialet presenterades för ledande politiker i Norrtälje i går.

Det är första gången PRO, som är politiskt obundet, tar fram ett handlingsprogram för Norrtälje.

– Äldre har livserfarenhet och kunskaper men det finns ingen mottagare av kunskaperna. Kommunledningen skulle vinna på att arbeta tillsammans med pensionärsorganisationer och andra föreningar, säger Gunnar Marstorp.

PRO och de övriga pensionärsorganisationerna i kommunen samlar ungefär 6 000 medlemmar. För att visa att de menar allvar planerar organisationerna ett gemensamt manifestationståg genom Norrtälje den 23 augusti med efterföljande debatt. Då ska politikerna ställas mot väggen. Marstorp nämner de låga pensionerna som ett stort problem.

– Även om det är en statlig fråga måste våra lokala politiker ligga på riksdag och regering, säger han.

Lokalt i Norrtälje är det framför allt bristen på bra boenden för friska pensionärer som oroar honom.

– Servicehusen är i princip borta. Risken med att bo kvar hemma är att du blir väldigt ensam.

Kommunens neddragningar har förstärkt ensamheten, anser PRO, som i likhet med övriga pensionärsorganisationer ordnar möten och utflykter för medlemmar. Bantade bidrag har dock tvingat dem att krympa verksamheten.

Alf Sandqvist, ordförande för PRO:s förening i Frötuna-Rådmansö, efterlyser satsningar inom vården.

– I dag urholkas Norrtälje sjukhus och många tvingas åka till Danderyd, Karolinska eller Huddinge för att få vård, säger han.

Politikerna som mötte PRO på torsdagen välkomnar handlingsprogrammet.

– Det är väldigt positivt att ni engagerar er i politiska frågor och Norrtäljes utveckling. Dialogen borde finnas kontinuerligt, inte bara när det är valår, sa Ulrika Falk, gruppledare för Socialdemokraterna.

– Min uppfattning är att många äldre upplever otrygghet i dag. Där finns mycket vi kan göra, sa Kristdemokraternas gruppledare Ulla-Britt Pettersson.

Några av PRO:s krav

Inför äldrevårdscentraler.

Näringsriktig mat tillagad på plats till alla vårdtagare.

Bra friskvård och bra boende för alla pensionärer.

Tandvård ska ingå som en del av sjukvården.

Äldre ska få information via brev och tryckta foldrar så att de kan ta del i debatter och samhällets utveckling.

Höjda bidrag till pensionärsföreningarna.

Ökad turtäthet inom kollektivtrafiken.

Långa väntetider inom färdtjänst ersätts med punktlighet.