Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privatliv och jobb på samma resa

Allt fler väljer att förlänga jobbresan för att resa några dagar
privat, och många använder gärna bonuspoäng intjänade i jobbet när
de bokar privatresan. Fenomenet kallas "workation".

Det är främst unga människor som står för den nya trenden att sammanblanda jobb och privatliv under resan. I rapporten Framtidens resande från nätresebyrån Expedia har drygt 8 500 personer i 24 länder tillfrågats om sina resvanor - och 42 procent av svenskarna mellan 18 och 34 år svarar att de förlängt en jobbresa för att resa privat. Internationellt verkar trenden ännu starkare - där är det 60 procent av de tillfrågade i åldersgruppen som gjort så.

Samma källor

Beteendet när man bokar jobbresor har också förändrats. Om man tidigare gick genom jobbets resebyrå är det nu vanligt att man bokar själv på nätet, något som gjort att andras recensioner av resmål blivit viktigare. Enligt undersökningen anser 57 procent av svenskarna att det är viktigt med recensioner från andra resenärer även när de bokar affärsresor. När det kommer till privata semesterresor tycker hela 71 procent av svenskarna att recensioner är viktiga.

Bonus även privat

Och så var det bonuspoängen - här är det återigen den yngre generationen som står för den största trenden. Globalt tycker 85 procent av 18-34-åringarna i undersökningen att det är helt okej att använda bonuspoängen till privatresor. Att jämföra med svenskar över 35 som är långt mer försiktiga på den punkten - bara 52 procent tycker att det är en bra idé.