Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prisad journalist kommer till Norrtälje

Det handlar om övertro, besatthet och gruppgalenskap. Journalisten Dan Josefsson kommer till Norrtälje för att berätta om hur han hittade nycklarna till den stora gåtan kring fallet Thomas Quick.

Annons

Det har kallats för århundradets rättsskandal, hanteringen av fallet med Thomas Quick som fälldes som seriemördare. I boken ”Mannen som slutade ljuga” gavs äntligen svar på flera av de oroväckande frågor som dök upp i samband med att journalisten Hannes Råstam avslöjade att Thomas Quick, som senare bytte tillbaka till sitt gamla namn Sture Bergwall, var oskyldig till de 39 mord han hade erkänt.

Hur kunde det hända? Hur var det möjligt att alla inblandade parter kunde trampa så fullständigt fel?

– Quickskandalen är den bortträngda-minnes-terapins motsvarighet till Titanic. Allting slutade med ett fullständigt haveri, säger Dan Josefsson.

Med det menar han den stora makt som psykologerna på kliniken i Säter, där Sture Bergwall vårdades, fick. De stod under inflytande av den karismatiska psykoterapeuten Margit Norell och arbetade enligt en terapimetod som går ut på att bortträngda minnen kan återhämtas till medvetandet med hjälp av olika psykoterapeutiska tekniker.

Under sin behandling av Sture Bergwall kom de fram till att de mord som han undan för undan erkände var ett utslag av bortträngda minnen, och resultatet av traumatiska upplevelser i barndomen.

– Men det stora avslöjandet med min bok är hur de här sektliknande trosuppfattningarna överfördes till polis- och rättsväsende. De gick också i den här tankefällan, säger Dan Josefsson.

I Josefssons bok avtecknar sig ett mönster som går igen igenom hela rättsskandalens faser. Mönstret präglas av en närmast besatt övertro på terapin om bortträngda minnen och om en flockmentalitet med förödande konsekvenser.

I kölvattnet av sitt stora avslöjande har Dan Josefsson fått utstå hård kritik från vissa håll, och han har bland mycket annat anklagats för att ha målat upp en fantasibild. Kritiken tar han med ro.

– Gemensamt för dessa kritiker är att de på ett eller annat sätt varit inblandade i den här gruppgalenskapen. De bär ett stort ansvar och det är klart att det är mycket som står på spel för dem. Det är därför de fortsätter att slåss som djur för sin sak, säger Josefsson och fortsätter:

– Men om de läser min bok ordentligt så skulle de kunna konstatera att allting är dokumenterat, jag återger mängder av citat ordagrant och ger noggranna källhänvisningar. Om jag inte gjort det så skulle väl ingen ha trott att det jag kommit fram till är sant.

På torsdag kommer Dan Josefsson till Folkets hus i Norrtälje för att berätta mer om sitt arbete med boken.