Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prinsesstårtan firas med egen vecka

Sista veckan i september är enligt organisationen Sveriges bagare och konditorer "Prinsesstårtans vecka". För varje såld tårta går en del av förtjänsten till välgörande ändamål. Utan Jenny Åkerström från Lohärad hade det kanske inte blivit någon prinsesstårta.

Jenny Åkerström från Lohärad är författaren till boken Prinsessornas kokbok från 1929, och det var hon som satte prinsesstårtan på tapeten från första början.

– I boken Prinsessornas kokbok kallar hon den "Grön tårta", men alla vet nog att det handlar om prinsesstårta, säger Per Olof Johansson, före detta ordförande i Lohärads hembygdsförening.

I Lohärad är man givetvis mycket stolt över Jenny och hennes historiska avtryck och vill gärna slå ett slag för den kända bygdedottern. Per Olof Johansson sitter själv på ett kärt exemplar av boken, i vilken prinsesstårtan dök upp för första gången, då under pseudonymen "Grön tårta".

Johanna Antonia Åkerström, (kom senare att kallas Jenny) föddes 1867 i Nyckelby i Lohärads församling. Hon utbildade sig till lärarinna och blev 1907 föreståndarinna vid Ateneums skolköksseminarium.

Hon blev sedemera matskribent i bland annat tidningen Vecko-Journalen och startade den egna rörelsen Jenny Åkerströms Husmodersskola för flickor. Bland eleverna fanns bland annat prinsessorna Margaretha av Danmark, Märtha av Norge och Astrid av Belgien. De var också den trion som gav titel till boken och till den omåttligt populära tårtan, som senare kom att kallas prinsesstårta.

I dag är prinsesstårta bland det mest svenska som finns. Och speciellt gott smakar väl tårtan i slutet av september då tio kronor av varje såld tårta går till Kronprinsessans Victorias fond.