Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för nytt varuhus i Norrtälje

Biltema kallas ofta gubbdagis. Men när kedjan öppnar i Norrtälje i dag dominerar kvinnorna. Josefine Gustafsson är butikschef och 17 av 20 anställda är kvinnor.

Annons

norrtälje. Försnacket har mest handlat om Biltemas 30 meter höga skylt vid stadens södra infart. Åsikterna har pendlat mellan ”jättebra” och ”urfult”.

Kritikerna har ondgjort sig över att kommunens eget ankare, som står i rondellen intill, hamnar i skymundan.

Oavsett ståndpunkt väcker Biltemas etablering intresse.

Josefine Gustafsson räknar med långa köer när butiken slår upp portarna på torsdagsmorgonen.

– Det brukar vara det när vi inviger nya varuhus, säger hon.

Många har försökt få en första glimt redan före premiären. Högar med Biltema-kataloger har lagts upp utanför den stängda entrén och de har gått åt i rask takt.

Andra har trotsat den stängda dörren och tagit sig in ändå.

– Häromdagen fick vi stoppa några som sa att de bara skulle handla lite grann, säger Josefine Gustafsson och skrattar.

Men i dag är det fritt fram.

Butiken invigs traditionsenligt med bandklippning och saluter skjutna av Norrtäljes karoliner. Tävlingar och allehanda jippon står också på programmet.

Dagarna fram till öppningen har varit bråda. När NT hälsar på återstår bara något dygn av förberedelser. Lokalerna är fulla av kartonger, truckar och inlånad personal från andra Biltema-varuhus.

– Läget är under kontroll, lugnar Josefine Gustafsson.

Faktum är att hon bara är tillförordnad butikschef. I vanliga fall är hon ställföreträdande butikschef på kedjans varuhus i Motala.

– Vi är inte klara med rekryteringen i Norrtälje. Jag stannar här så länge det behövs, säger Josefine Gustafsson.

Måhända är det kedjans snabba expansion, 39 nya varuhus ska se dagens ljus under fem år, som försvårar jobbet att hitta rätt chefer.

Norrtälje är Biltemas första etablering i norra Storstockholm. I de södra förorterna finns tre butiker men norra länet har varit en vit fläck fram till nu.

– Vi tror på Norrtälje, inte minst med tanke på den stora sommarbefolkningen, säger Henrik Jarl, presskontakt på Biltema.

Drygt 20 000 artiklar ryms i den 4 500 kvadratmeter stora butiken i Norrtälje. Uttrycket gubbdagis kommer från den tid när kedjan riktade in sig på bildelar, verktyg och byggprylar.

Men utbudet har vidgats på senare år. Satsningar på heminredning, trädgård, hästartiklar och cyklar lockar allt fler kvinnor, enligt Josefine Gustafsson.

– Fritidsavdelningen har vuxit enormt, säger hon på klingande östgötska.

Josefine från Ödeshög har jobbat på Biltema i fem år. Första anhalten var Linköping, den ort där allt började för 50 år sedan.

Sedan dess har postorderföretaget svällt till rikstäckande kedja.

Nu är turen kommen till Norrtälje, butik 34 i landet.