Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för nytt lustspel i parken

Ett nytt lustspel tar plats på Societetsparkens scen i sommar. Nästa vecka är det premiär för Östermans frestelser. Dessutom blir det mer barnteater i sommar.

Bröderna Österman bestämmer sig för att anställa ett hembiträde, för att få lite lugn och ro. Men det blir inte riktigt som de tänkt.

– Hon vänder upp och ner på allt, säger regissören Robert Sjöblom.

Han satte upp lustspelet Östermans frestelser på Björkö för åtta år sedan. Nu har turen kommit till Societetsparken och det samarbete mellan Kultursparken, Björkö teater och Turteatern som inleddes för några år sedan.

– Jag blev så förtjust i historien när jag gjorde den på Björkö, den är väldigt bra, säger Robert Sjöblom.

Lustspelet är skrivet av Axel Wennersten och hade från början titeln Östermans huskors. Robert Sjöblom har gjort en rejäl omarbetning och bland annat flyttat handlingen till Roslagen.

– Den utspelar sig på en ö nära Norrtälje på 1930-talet, mot bakgrund av de intriger som finns på ön.

Förutom bröderna och deras hembiträde finns ett ungt kärlekspar med i handlingen. Men mycket kretsar kring hembiträdet Anna, som spelas av Åsa Piponius.

– Hon är ett beskäftigt fruntimmer, men hon har också ett stort hjärta, säger Robert Sjöblom.

De tre bröderna görs av Urban Gunnarsson, Tommy Samuelsson och Per-Ola Eklund. Själv finns Robert Sjöblom med i rollen som pappa till en hemvändande sjöman.

– Han är en ganska obehaglig figur, men viktig för handlingen.

Femton skådespelare ingår i ensemblen, där några varit med tidigare och andra är nya i gänget.

Åsa-Lena Hjelm från Göteborg, som var med förra året, kommer tillbaka även i sommar. Den här gången spelar hon en fin dam från Stockholm som köper en ö av de tre bröderna och gärna pratar om hur harmoniskt det måste vara att bo ute på ön.

– Det handlar lite grann om klyftan mellan sommarboende och hur det är att bo här ute året om, säger Robert Sjöblom.

Lustspelet, som har premiär på tisdag, innehåller också mycket sång och musik, med Sven Fredriksson som kapellmästare. Det är fjärde året i rad som Robert Sjöblom sätter upp lustspel i Norrtälje. Första året var Pythagoras spelplats, sedan dess har de spelats i Societetsparken, där det blir åtta föreställningar under sommaren.

Visst är det mycket humor och skratt, men det finns också stråk av allvar i Östermans frestelser.

– Det finns ett stort allvar i pjäsen, vi spelar humorn på allvar, säger Robert Sjöblom.

– Alla bra komedier har en svärta i sig.

De senaste två somrarna har Robert Sjöblom spelat den interaktiva barnteatern Busungar på stan i Norrtälje. En vandrade teater som rört sig från Roslagsmuseet till Pythagoras. I år är det dags för en ny uppsättning. Nästa torsdag är det premiär för Skepp ohoj i Societetsparken.

– Vi använder parken som spelplats den här gången, säger Robert Sjöblom.

Spelas: 24, 27, 28 juni, 2, 4, 5 juli kl 19, 29 juni, 6 juli kl 16

Skepp ohoj handlar om de två syskonen Emelie och Ivan som bodde i Norrtälje för hundra år sedan. En dag hamnar de i ett spännande äventyr, när en båt med mystisk last lägger till vid kajen.

Precis som i Busungar på stan drar skådespelarna in publiken i pjäsen.

– Publiken är med och upptäcker saker som driver handlingen framåt, säger Robert Sjöblom.

Skepp ohoj vänder sig till barn i åldern 4-8 år, gärna i en vuxens sällskap.

Föreställningen ges 26-28 juni, samt 1, 3-5 och 8 juli, med start kl 16.