Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pove Persson: Rospiggarna måste bryta trenden om det ska bli semifinal

Det var inte i den här matchen som Rospiggarna körde bort chansen att gå direkt till semifinal. Det var i hemmamötet med Piraterna (44–45) i förra omgången. Där borde Rospiggarna fått med sig två poäng. Slarvigt.

Annons

Att förlora borta mot Dackarna med en stekhet Nicki Pedersen är inte mycket att säga om.

Nykomlingen Rospiggarna slutar alltså trea i elitseriens grundserie.

Strålande. Lätt bragdartat faktiskt.

Tyvärr går man nu in slutspelet med tre raka förluster. Inte bra för självförtroendet. Dessutom har laget en vikande formtrend hos flera av förarna, som Mads Korneliussen, som sett sliten ut på slutet innan skadan i måndags, som Kim Nilsson, som har tappat en del på slutet och som Timo Lahti, som haft det rätt motigt en längre tid.

Men kapaciteten finns där och går resultatet i den uppskjutna matchen mellan Smederna och Vargarna i lås så har Rospiggarna möjlighet att välja Vargarna i kvartsfinal och då är chansen god till semifinal i alla fall. Smederna med en Grigorij Laguta tillbaka efter skada vill ingen möta.

Formen på rospiggsförarna kan rätta till sig, men vi ser alla lagets svaghet: sista heatet.

Nomineringsheatet.

Årets elitseriesäsong är rekordjämn och det finns inga enkla matcher. Det är ofta jämnt.

Och när en jämn match ska avgöras i det sista heatet, då får piggarna oftast stryk. Ingen bra trend att ta med sig in i ett stentufft slutspel.

Nu vet jag att det är Rospiggarnas jämnhet som tagit laget så här långt i serien, att Teurnberg valt att bygga laget just så, men det räcker inte i ett slutspel enligt min bedömning.

Av säsongens ”sistaheat” har Rospiggarna vunnit tre av 14. I sex av 14 heat har de förlorat med 1–5. Tre har slutat 2–4 och ett 3–3. I de tre senaste matcherna, vilka piggarna förlorat alla, har matcherna avgjorts i just det sista heatet. Ni ser faran, va?

Andreas Jonsson, lagets stora stjärna, har gjort en riktigt bra säsong i piggarna, men han har inte varit det där ankaret i nomineringsheaten som han har kapacitet att vara. Av tio nomineringsheat han kört har han ”nollat” i fyra, och bara tagit en trea två gånger. Jag hoppas Rospiggarna och Andreas kan bryta de trenderna. Annars kan säsongen sluta abrupt.

Men, samtidigt, Vargarna i en kvart ska kunna gå med tanke på Rospiggarnas hemmastyrka.

Och även om laget får torsk i en semifinal, så är säsongen en succé.

Med eller utan vinst i nomineringsheaten.