Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Posten måste vara kvar på Tjockö

Postens strävan att spara pengar är ett allvarligt hot mot levande skärgårdssamhällen och glesbygdsområden. När brevlådeutdelning och pakethantering dras in rycks samtidigt mattan undan för en rad andra servicefunktioner som människor behöver i sin vardag.

Annons

Vi kräver att Posten omedelbart drar tillbaka sina planer och väntar in regeringens utlovade satsningar på en stärkt glesbygdsservice. Annars riskerar många fungerande ö- och glesbygdssamhällen att slockna innan den utlovade hjälpen når fram.

Tjockö är en av 13 kärnöar i Stockholms skärgård. Det betyder att det är ett levande skärgårdssamhälle som bland annat ska fungera som bas för samhällsservicen för omgivande öar. Den bofasta befolkningen på omkring 60 personer och de nästan 500 fritidsboende har i dagsläget tillgång till en året runt-öppen livsmedelsbutik, post-, dagstidnings- och paketutdelning, samt apoteks- och Systembolagsombud. Men det är enbart möjligt tack vare att invånarna driver en ekonomisk förening som är navet i samordningen av samtliga dessa serviceuppdrag.

Posten har nu beslutat att dra sig ur sitt avtal med den ekonomiska föreningen som i dag genomför postsortering och utdelning på Tjockö och grannön Fejan. Istället vill Posten gå över till så kallad bryggpost, vilket innebär att alla fastboendes och fritidsboendes post lämnas i en gemensam låda på ångbåtsbryggan. Avståndet till brevlådan förlängs, samtidigt som säkerheten och integriteten kring post- och paketförsändelser drastiskt försämras. När det gäller apoteksförsändelser till den stora andelen äldre invånare innebär det att nödvändiga säkerhets- och kvitteringskrav inte kan uppfyllas.

Men utöver att denna självklara infrastruktur förstörs, innebär Postens beslut också att hela det känsliga pusslet av vardagsservice ramlar samman som ett korthus. 215 000 kronor i ersättning för posttjänsterna dras in och därmed går det inte längre att hålla den personal som krävs för att hålla livsmedelsbutiken och det samlade servicepaketet igång. I och med detta försvinner också apoteks- och systemombudstjänsterna. Slutsatsen blir: När Posten drar in sin verksamhet faller en sinnrik och funktionell paketlösning för vardagsservicen på Tjockö.

Konsekvenserna för ett ösamhälle som Tjockö kan lätt förutses. Det blir svårt att bo kvar för både äldre, företagare och barnfamiljer. Men den här historien handlar inte bara om Tjockö. Posten hotar att göra sina indragningar överallt där befolkningsunderlaget försvårar goda affärer.

Postservice av god kvalitet är en del av den självklara infrastrukturen i hela vårt land. Det är också så vi tolkar Posten Nord AB:s offentliga uppdrag. Men det är inte bara Postens ansvar att ge förutsättningar för en fungerande vardagsservice. Vill vi ha en levande skärgård och en levande glesbygd är det lika viktigt med lanthandel, apotekstjänster, bredband och fungerande betalningslösningar. Därför måste det till ett tydligare offentligt åtagande kring hur den samlade vardagsservicen ska kunna fungera i glesbygd och skärgård.

Vi konstaterar att regeringen nu arbetar med förslag kring hur samhällsservicen på landsbygd och glesbygd ska kunna stärkas och garanteras. Vi uppmanar regeringen att i denna brådskande fråga arbeta skyndsamt. Invånarna på Tjockö, likt andra orter i hela Sverige, har inte råd att vänta.

I väntan på att regering och riksdag får långsiktiga lösningar på plats måste Posten Nord AB omedelbart ta paus i sina smygande neddragningar av servicenivån på landsbygden. Annars kommer en växande landsbygdsopinion att resa sig i ett Postuppror över hela Sverige som kommer att skada Postens trovärdighet som ett bolag med allmännyttigt syfte.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel