Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Positivt att så många utrikes födda fått jobb

Alliansregeringen har lagt ner mycket arbete på att få integrationen av invandrare att fungera bättre.

Annons

En viktigt del i detta är att få högre andel invandrare i arbete. Om man arbetar kommer man lättare in i samhällsgemenskapen, inte minst eftersom man då snabbare lär sig svenska. En viktig del i detta arbete är att alliansregeringen har flyttat ansvaret för integrationen till arbetsmarknadsdepartementet. Dessutom är det i dag arbetsförmedlingen som har ansvaret för nyanlända till Sverige, och inte kommunerna, som tidigare.

I går presenterade Statistiska centralbyrån siffror som tyder på att regeringens arbete har varit framgångsrikt. Enligt SCB har nämligen utrikes födda fått en mycket stor andel av de nya jobb som tillkommit efter alliansregeringen tillträdde hösten 2006. Av de 260 000 fler som är sysselsatta i dag jämfört med 2006 står de utrikes födda för hela 190 000. Det är mycket positivt att fler utrikes födda får jobb. Det är ett måste om integrationen av de utrikes födda skall kunna fungera.

Men tyvärr är SCB-siffrorna inte så positiva som man kan tro. Det visar sig nämligen att andelen sysselsatta bland de utrikes födda är densamma i dag som 2006. Att utrikes födda fått så stor andel av de nya jobben beror på demografin: det är många fler utrikes födda som kommer ut på arbetsmarknaden än det är svenskfödda. Trots att 190 000 fler utrikesfödda fått jobb sedan 2006 så är därför andelen sysselsatta i den gruppen lika stor nu som då: 64 procent. Däremot har andelen sysselsatta ökat något bland de svenskfödda under samma tid.

Man kan alltså säga att alliansregeringens arbete med att få fler invandrare i jobb både lyckats och misslyckats. Man har lyckats på så sätt att 190 000 fler fått jobb. Men man har också misslyckats eftersom andelen invandrare utan jobb inte sjunkit.

Det här gör det svårt för regeringen att veta om man skall fortsätta på den inslagna vägen, eller om man måste lägga om integrationspolitiken ännu en gång. För att veta det krävs mer och djupare studier än bara de SCB-siffror som kom i går.

Oavsett detta är det mycket positivt att så många utrikes födda fått jobb de senaste åren. Detta tycker dock säkerligen inte sverigedemokrater och andra som är negativa till invandring till Sverige. De kommer att hävda att gårdagens siffror från SCB bevisar deras påståenden om att ”invandrarna tar jobben från svenskarna”.

Det här är inte sant, eftersom SCB-siffrorna visar att andelen infödda svenskar som är sysselsatta har ökat, trots att 190000 fler utrikes födda fått jobb. Hela resonemanget om att ”ta jobbet från någon” är helt enkelt feltänkt, lika fel som att tro att sänkt arbetstid för alla minskar arbetslösheten. Det finns inte en bestämd mängd jobb i ett land, som de som bor där måste dela på. Så fungerar inte arbetsmarknaden i en marknadsekonomi.