Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Positiv trend för båtbranschen

En uppgång för försäljningen av begagnade båtar och en fortsatt stark marknad på tillbehör.

Förra årets fina sommar gav båtbranschen en efterlängtat återhämtning efter några tuffa år. Men ännu har försäljningen av nya båtar inte ökat. Det har däremot begagnatmarknaden.

– Vi får just nu flera positiva signaler av våra medlemsföretag. Räntorna är fortsatt låga och konjunkturen blir allt bättre. Att det var en bra sommar vädermässigt förra året kan också innebära att fler blivit intresserade av båtliv, eller vill byta upp sig, säger Mats Eriksson, vd på båtbranschens riksförbund, Sweboat.

Båtbranschen håller just nu på att kraftsamla för att få fler att upptäcka båtliv. Bland annat arbetar de med att ta fram alternativa ägarformer som till exempel andelar eller båtpooler.

– Ägandet är inte lika viktigt i dag. Vi har märkt att de som erbjuder alternativa ägarformer har mycket trafik på sina hemsidor och de får också många frågor kring det. Ännu är det inte särskilt många som vågat ta steget, men vi ser att det finns intresse kring alternativa ägarformer, säger Mats Eriksson.

Under de svårare ekonomiska tiderna har emellertid det som båtbranschen kallar eftermarknaden stått sig stark. Till eftermarknaden tillhör bland annat service, vinterförvaring och reservdelar.

– Köper man inte en ny båt tar man hand om sin befintliga desto bättre så eftermarknaden har stått sig oskadd även under de tuffa åren, konstaterar Mats Eriksson på Sweboat.

På lördag öppnar en ny båtbutik i Norrtälje då Klart för Sjön slår upp sina portar. Klart för Sjön öppnar i Marintekniks lokaler på Görla och är ett samarbete mellan Aluikin aluminiumbåtar, Suzuki marin och Watski. Trots att det redan finns flera etablerade butiker i kommunen tror Maria Nikula på Marinteknik att de fyller ett behov.

– Det finns tre båtbutiker i Norrtälje, men vi särskiljer oss rätt mycket åt både när det gäller märken och produkter. Att det finns ett intresse för vårt utbud har vi redan märkt då vi fått många samtal av intresserade kunder.

Även Maria Nikula tror på ett uppsving för båtbranschen, inte minst i Norrtälje.

– Vi ökar i befolkning och det är mycket tidigare fritidsboende som flyttar hit och många av dem är båtmänniskor. Sedan tror jag många har ett behov av att vara ute på sjön eller vistas i skärgården, säger hon.

Båtlivet i Sverige

Sverige är ett av världens mest fritidsbåttäta länder. Antalet vuxna personer per fritidsbåt är cirka åtta i vårt land. Endast våra nordiska grannar Finland och Norge samt Nya Zeeland uppvisar en liknande båttäthet. Som jämförelse går det 18 personer per fritidsbåt i USA, 40 i Holland, 130 i England, 185 i Tyskland samt 450 i Japan.

En tredjedel av landets vuxna befolkning färdas med fritidsbåt minst en gång per säsong.

Från Haparanda i Norr till Svinesund i väster har Sverige en kustremsa på 8 000 kilometer om man räknar in alla vikar, uddar och öar.

Sverige har några av världens största skärgårdar med sammanlagt över 60 000 öar. Enbart Stockholms skärgård har 30 000 öar. I landet finns 95 000 farbara sjöar och 1 000 km kanaler. Över 8,5 procent av landets yta täcks av sjöar och vattendrag.